72 kişiye mezar olmuştu! İsias Oteli sahibi sanık Ahmet Bozkurt suçu depremin şiddetine attı: “Depremin şiddetinin yüksek oluşudur”

Adıyaman'da 6 Şubat depremlerinde 72 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Oteli'nin yıkılmasıyla ilgili davada savunma yapan tutuklu sanık İsias Oteli sahibi Ahmet Bozkurt, otelin projesi dışında üzerine atılı suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini söyledi. Kendisine iftira atıldığını ileri süren Bozkurt, otelin yıkılma nedenini ise "Asrın felaketi" diye bazı çevreler tarafından nitelendirilen depremin şiddetinin neden olduğunu söyledi: "Depremin şiddetinin yüksek oluşudur..."

featured

Dava kapsamında hazırlanan iddianamede 5’i tutuklu 11 şüpheli “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla” suçlanıyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

İsias Otel davasının ilk duruşması için adliye içi ve dışında polis görevlendirildi.

Davacı sayısının fazla olması nedeniyle bu dava için özel salon ayarlandı.

AİLELER İDDİANAMEYİ EKSİK BULUYOR

İddianameyi eksik bulduğunu belirten Kuzey Kıbrıslı aileler ve avukatları ise yargılamanın “olası kast” suçlaması üzerine kurulması gerektiğini savunuyor. Sanıkların haklarında 2 yıl 8 aydan, 22 yıl 6 aya kadar hapis cezaları isteniyor. İlk duruşma Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Adliyenin zemin katındaki çok amaçlı konferans salonda görülen duruşmaya, sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile bağlandı.

Duruşma sanıkların kimlik tespitiyle başladı.

SANIK BOZKURT SUÇLAMALARI REDDETTİ

Mahkemede ilk olarak Otel Sahibi Ahmet Bozkurt’un savunması alındı. SEGBİS üzerinden duruşmaya katılan Ahmet Bozkurt, savunmasına depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerinde bulunarak başladı. Bozkurt, otelin yapım sürecinden bahsederek otelin yönetim kurulunun oluşumuyla ilgili bilgi verdi.  “Üzerime atılan suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum”

Ahmet Bozkurt, “İddia edildiği gibi kat fazla çıkma diye bir şey yok. Bu iddiaları kabul etmiyorum. 2017 yılında imar barışı çıkmadan önce teras olan yeri, şu anda fazla kat diye iddia edilen yeri, pergole ile kapattım. Kesinlikle betonarme yoktur. O bölümde tuğla ve beton kullanmadım. 2017 yılında imar yasası çıktığında başvuruyu yaptık. Burada kesinlikle ve kesinlikle kat fazlası yok. Otel açabilmek için anonim şirketi kurabilmem için 5 tane ortak olması gerekiyor. Bende evlatlarımı, eşimi ve işle hiç ilgisi olmayan kişileri kendime ortak ettim. Ama yönetim kurulu başkanı benim, yetki bende, tek başıma yetkiliyim” dedi.

MAHKEME SORDU, SANIK REDDETTİ

Mahkeme Başkanı tarafından, 2014 ve 2015 yılında kapasite arttırıldığı, beton kalitesinin gerekli şartları sağlamadığı, bina yapılırken bazı yükümlülükleri yerine getirmediği yönündeki savcılık iddianamesi soruldu.

‘ÇOCUKLARIMA İFTİRA ATILMIŞTIR’

Mahkeme Başkanının sorusu üzerine Ahmet Bozkurt, “Bana atılan ve kabul etmediğim suçlamalardan dolayı bir suç varsa suç benimdir. Benim çocuklarıma iftira atılmıştır. Çocuklarımın bu işle hiç alakaları yoktur. Çocuklarımda benimle birlikte tutuklular. Ondan dolayı evlatlarımın yetkilerinin olmadığını anlatmak istedim. Bana atılan iftiraların hiçbirini kabul etmiyorum. Çünkü bu iftiraları atan insanlar yada şahıslar buranın hiçbir bilgisini almadan, tamamen kulaktan dolma bilgilerle iftira attılar. Benim otelim 1992 yılında projem bittikten sonra 1993 yılında başladı ve 1994 yılında bitti. Benim burayı ev olarak kullandığım yönünde varsa böyle bir şey ihbar etsinler. Benim bu kadar özen gösterdiğim, bir otelimden dolayı beni suçlu gördüler. Yan binaları otele kattığımı, otelin altında otopark olduğunu iddia ettiler. Bana yalan iddialarda bulundular, iftira attılar. Bu iftiraların hiçbirini kabul etmiyorum. Otelimde projenin dışında usulsüz hiçbir şey yoktur.

SUÇU DEPREMİN ŞİDDETİNE ATTI

Asrın felaketleri diye adlandırdığımız depremin şiddetinin yüksek oluşudur. Benim binam 32 yıllık binadır. En son Samsat ilçesinde deprem oldu. Samsat ilçemiz yerle bir oldu. Depremde il ve ilçede hasar oldu. Benim otelimin bitişik nizamdaki bulunan binalarda çatlamalar oldu. Benim otelimde sıva çatlağı dahi olmadı. Ben evlatlarıma, torunlarıma miras bırakmak için bu oteli özenerek yaptım. Depremden önce Aksaray’da yaşayan evladım ve torunlarım Adıyaman’a gelmişlerdi. Eğer Pazar günü kar yağmamış olsaydı, benim bütün ailem ve evlatlarım, torunlarımda o telde kalacaktık” diye konuştu.

Sanık Ahmet Bozkurt, kendisinin kanser hastası olduğunu ve ceza alması durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etti.

Sanık Avukatı Fuat Göktaş, Cumhuriyet Savcılığı tarafından depremden 6 gün sonra alınan numune örneklerinin alınmasının ardından 8 ay sonra yeni numune alınmasının usule uygun olmadığını itiraz haklarının saklı olduğunu söyledi.

MÜŞTEKİ AVUKAT: RUHSAT NASIL ALDINIZ? 

Müşteki avukatları çapraz sorguda, “Zemin etüdü bulunmayan bir yerde ruhsatı nasıl aldınız” diye sordu. Sanık Ahmet Bozkurt bu soruya, “Zemin etüdü yasaların emrettiği bir konudur. Bunu belediye istiyor. Belediyenin yaptırması lazımmış. Benim zemin etüdü yaptırma yetkim yok. Belediye orayı imara açtığı zaman zemin etüdünü yaptırıp, nasıl bir bölge olduğunu hesaplatıp ona göre imara açılması gerekiyordu. Statik hesabı, deprem yönetmenliğine göre yapılır. 1975 imar yasasına göre yapılıyor” şeklinde cevap verdi.

‘BAZI KONULARI BELEDİYEYE SORUN’ 

Ahmet Bozkurt, kolonların üst katlara doğru inceldiği iddialarını yalanlarken, bazı teknik konuların belediye yetkililerine sorulması gerektiğini sık sık dile getirdi. Ahmet Bozkurt’un çapraz sorgudaki cevaplarına zaman zaman bazı müşteki yakınları tepki gösterdi.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Mahkeme Başkanı, yaklaşık 5 saatin sonunda duruşmaya ara verdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) sporcu, öğretmen ve tur rehberinin de bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği otele ilişkin duruşma nedeniyle adliyede geniş güvenlik önlemi alındı. Duruşmaya, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, yaşamını yitiren sporcuların aileleri ile taraf avukatları katıldı.

BAŞKAN ÜSTEL: ‘ACI ÇOK BÜYÜK’

Üstel, Kıbrıs’tan gelen 100’e yakın kişiyle davayı takip ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Acı o kadar büyük ki, hiçbir bina yıkımı olmamasına karşın ülkemiz hala kendine gelemedi. Şampiyon meleklerimizi kaybettik. Yaşları 10-15 arasında bulunan geleceğimizi şekillendirecek evlatlarımızı kaybettik. Hocalarımızı kaybettik. Vatandaşlarımızı kaybettik. Şimdi yaşanan bu kötü olayların hukuki süreci başlıyor. İlk davaları görülüyor. 100’e yakın kişiyle bu davaları izlemek için buradayız. Başbakan olarak ben buradayım. Hükümetimizi temsilen 3 bakanımız yanımızda. Bu bakanlarımız aynı zamanda, deprem süresince, günlerce burada kalıp arama kurtarma çalışmalarını koordine eden bakanlarımız ve ekibimiz, ana muhalefet partisi başkanı burada. Sanıyorum bu ekip, ülke olarak bu konuya ne kadar hassasiyetle yaklaştığımızın somut bir göstergesidir.”

‘İSİAS DAVASI ORTAK DAVADIR’ 

Söz konusu davanın binlerce davadan birisi olduğunu aktaran Üstel, “İsias davası aynı zamanda KKTC’de yaşayan herkesin ortak davasıdır. Biz yüce Türk adaletine güveniyoruz. Çünkü adalet mülkün temelidir. Buradaki mülk devlettir. Adalet yoksa devlet de olamaz. Dolayısı ile adil bir yargılanmanın ardından, sorumluluğu olan herkesin kanunların öngördüğü şekilde hak ettiği cezayı alacağına inanıyorum. Biliniz ki; suçlular hak ettikleri en ağır cezaları alınca burada verilen cezalar, gelecekte bu suçlara yeltenenlere karşı da önemli bir ders olacak.”

Başbakan Üstel, daha sonra heyetle bugün duruşmanın olacağı Adıyaman’a hareket etti.

SANATÇI HALUK LEVENT DE KATILDI

Şarkıcı Haluk Levent de yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanında olmaya gayret edeceğini dile getirerek, davanın takipçisi olacağını aktardı. Turist Rehberleri Birliği Başkanı Hakan Eğinlioğlu da suçluların cezalandırılmasını temenni etti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir