Ekonomik kriz istifa getirdi! Liz Truss 44 gün dayanabildi

Boris Johnson'un istifası sonrası göreve gelen Liz Truss sadece 44 gün dayanabildi. Liz Truss, geçtiğimiz ay açıklanan vergi paketinin neden olduğu ekonomik ve siyasi krizin ardından iki gün önce yaptığı açıklamada, "Sorumluluk alarak yapılan hatalar için özür diliyorum. Ancak bu ülkeye hizmet etmek üzere seçilmiş olduğum için istifa etmeyeceğim" dedikten sonra bugün istifa etti. Ülkede enflasyon tüm faiz artırımlarına rağmen 40 yılın zirvesine yükselirken, ekonomistler İngiltere ekonomisinin resesyona girmek üzere olduğunu ifade ediyor.

featured

Koltuktaki ikinci ayında partisi içindeki desteği büyük ölçüde kaybeden ve siyasi hayatını sürdürme mücadelesi veren İngiltere Başbakan Liz Truss‘ın bir süredir istifa edeceği iddiası gündemdeydi. Truss bugün yaptığı açıklamada, atanmasından yalnızca altı hafta sonra Muhafazakar Partisini bölen ekonomik programı nedeniyle başbakanlıktan istifa ettiğini söyledi.

Truss’ın vergi indirimini öngören yeni ekonomi paketini açıklaması sonrası sterlin, dolar karşısında rekor seviyede değer kaybetmesi ile önce Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in yerine Jeremy Hunt getirmişti. Bu sürecin iyi yönetemediği gerekçesi ile istifa çağrılarının hedefi olan Truss, bugün 10 Numara önünde yaptığı açıklama ile istifasını duyurdu.

Truss, “Bu sabah 1922 Komitesi başkanı Sir Graham Brady ile görüştüm. Önümüzdeki hafta içinde tamamlanacak bir liderlik seçimi olacağına karar verdi. “Bu, mali planlarımızı gerçekleştirme ve ülkemizin ekonomik istikrarını ve ulusal güvenliğini koruma yolunda kalmamızı sağlayacaktır. Halefim seçilene kadar Başbakan olarak kalacağım.” ifadelerini kullandı.

İngiliz basınında yer alan haberlerde Truss’ın çöküşünün mini bütçe yasasının neden olduğu belirtildi. Truss’ın açıkladığı tasarı sonrası Muhafazakar milletvekillerinin yeni başbakan arayışına girdiği belirtildi.

YERİNE KİM GEÇECEK?

İngiliz Daily Mail’de yer alan haberde, Truss’ın yerine geçebilecek isimlere dikkat çekildi. Haberde, Jeremy Hunt’ın kendini eleyeceği düşünülürken Rishi Sunak, Penny Mordaunt ve Suella Braverman’ın aday olacağı iddiaları yer aldı.

RUSYA’DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova “Truss felaket sözcülüğü ile hatırlanacak” dedi.

ENFLASYON 40 YILIN ZİRVESİNDE

İngiltere’de enflasyon eylül ayında yüzde 10’un üzerine çıkarak, yeniden çift haneyi gördü. Ülkede enflasyon böylelikle 40 yılın zirvesine yükselmiş oldu.

FAİZ ARTIRMA ÇABALARI SONUÇSUZ KALDI

Küresel enflasyon sorunu devam ediyor. Merkez bankalarının faiz hamleleriyle enflasyonu düşürme çabaları sonuçsuz kalırken İngiltere’de enflasyon sorunu derinleşiyor.

İNGİLİZ EKONOMİSİ RESESYONA GİRMEK ÜZERE

Yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt, ekonomi resesyona girerken ve enflasyon 40 yılın en yüksek seviyesindeyken, yatırımcılara güvence vermek ve İngiltere’nin mali itibarını yeniden inşa etmek için on milyarlarca sterlinlik harcama kesintileri bulmak için şimdi yarışıyor.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir