Türkiye’de bir ilk! İç mimarlık eğitiminde sanal gerçekliğe geçildi

Teknolojik gelişmeler eğitim alanında da yakından takip ediliyor. Hayatin büyük bir alanında kullanılmaya başlanan meta verse lisans eğitiminde de uygulanmaya konuldu. Türkiye’de ilk defa iç mimarlık alanında VR gözlüklerle eğitime geçildi. Böylece tasarımlar artık sanal gerçeklikte yapılacak.

featured

Günümüzün en tartışmalı ve popüler teknolojik akimim meta verse bütün dünyayı çevrelemeye devam ediyor. Sanal gerçeklik evreninin birçok alanda kaçınılmaz bir gelişim olduğunu belirten uzmanlar eğitimde de dijital yeniliklerin kullanımına özel çalışmalar yürütmeye başladı.

Beykent Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sen Yüksel, iç mimarlık alanında teknolojik yenilikleri yakından takip ettiklerini kaydederek “Sanal Gerçeklik Ortamında Dijital İç Mimarlık Tasarım” dersini eğitimlerine eklediklerini söyledi.

Böylece Türkiye’de ilk defa iç mimarlık alanında VR gözlükle sanal gerçeklikte tasarım dersleri verilecek. İç mimarlık alanında birçok yenilikler getirmesi hedeflenen yeni eğitim modeliyle birlikte gençler kendi oluşturdukları tasarımların içerisinde gezebilecek.

EGİTİMDE TEKNOLOJİK YENİLİKLER TAKİP EDİLİYOR

Yeni eğitim döneminde dersleri VR gözlüklerle yapmaya başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Sen Yüksel, Türkiye’de ilk kez iç mimarlık alanında VR gözlükle sanal gerçeklikte tasarım dersi verdiklerini söyleyerek, “Metaverse dünyası kaçınılmaz bir şekilde bütün dünyayı kapsadı. Eğitimde bunu nasıl kullanabiliriz diye düşününce biz de Beykent Üniversitesi olarak iç mimarlık dijital tasarım ekosisteminde yer almak istedik” dedi.

VR GÖZLÜKLERLE ÖGRENCİ TASARİMİNİN İÇERİSİNDE GEZEBİLECEK

Yeni eğitim modelinin iç mimarlık ve mimarlık alanlarında birçok yenikler getireceğini düşündüklerini belirten Doç. Dr. Yüksel, VR gözlüklerle bire bir, anlık, çok zamanlı, es zamanlı ve çoklu kullanım yapılabildiğine değinerek, “Tasarım yaparken, öğrenci tasar iminin içerisinde geziyor ve hocalarından kritikler alıyor. Ayni zamanda diğer öğrenciler de tanık olarak hep beraber deneyimsel çalışma yapabiliyorlar. Bu model çok yeni olduğu için çalışmaları deme aşamasında devam ettiriyoruz. Su anda oluşturduğumuz çalışma gruplarıyla tüm öğrencilerimiz ve hocalarımızla çalışmalara başladık” diye konuştu.

EGİTİMDE BİLGİSAYARLARA VEDA EDİLECEK

Sanal gerçeklikte bulunmanın bir zorunluluk olduğunu söyleyen Yüksel, ileriki dönemlerde gözlüklerin sayesinin artacağını ifade etti.

Öğrencilerin de yeni eğitim modeli için çok hevesli olduklarını belirten Yüksel, “Tasarım alanında teknoloji oldukça çok takip edildi. Teknoloji doğrultusunda teknolojik araçlar da yenilendi. Bu yenilikler hep olumlu sonuçlar sağladı. Önce elle çiziliyordu. Arkasından bilgisayarlar geldi simdi ise metaverse dünyasında sanal gerçeklikle eğitim yapıyoruz. İkinci dönem tamamen bilgisayarı aradan çıkarıp, gözlükle tasarıma devam edeceğimizi düşünüyoruz” seklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE ÖNCÜLÜK ETTİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUZ”

Teknolojik yenikleri her zaman desteklediklerini kaydeden Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman ise sanal gerçeklik ve metavesenin sadece belirli disiplinlerde değil, multidisipliner olarak da çok yeni imkânların kaprisini atiğini belirterek, yeni eğitim modeliyle ilgili görüşlerinde su ifadelere yer verdi:

“Üniversitemiz bu alanın önemli bir oyuncusu olmanın yani sıra yeniliklere ve çağdaş yaklaşımlara her daim açık. Bu konuda öncü olma kararlılığını öteden beri sürdürüyor. Biz de bu kararlılık ve prensibin bir uzantısı olarak üniversitemizin en güçlü bölümlerinden biri olan iç mimarlıkta sanal gerçeklik ve metaverse araçlarını kullanmaya başladık. Bu teknolojinin Türkiye yükseköğrenim sistemine tasarım ve iç mimarlık üzerinden öncülük ettiğimiz için çok mutluyuz. Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri de bu konuda bizden fikir alarak, tecrübelerimizi paylaşmak istiyorlar. Üniversitemizin geçmişinden güç alarak, yeni ve çağdaş olana yakın olmak ve bu yenilikleri öğrencilerimizin hizmetine sunmak istiyoruz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir