Halka yeni arz edilen Turex hisselerinde anormal değişimler! Yatırımcılar şokta…

featured

Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklanırken güne yatay bir yükselişle başlayan Borsa İstanbul, sabah seansında “Bu nasıl bir iş, kimse görmemiş mi, fark etmemiş mi?” dedirten bir satışa sahne oldu. Anormal işlemle birlikte yeni halka arzların da etkilendiği söylendi.

Turex hissesinde yaşanan 750 bin lot açık işlemi, ortalığı ayağa kaldırırken büyük tepki topladı. Kulislerde “Borsa İstanbul’a yeni gelen şirkette yaşanan bu olay, halka arz rüzgarında morallere darbe vuracak cinsten” görüşleri paylaşıldı.

Hissede yüzde 5 düşüş

Piramit Menkul Değerler’den bir hesaptan gerçekleştirilen 750 bin lot açık işleminde sabah eşleşme seansında açıkların kapatıldığı belirtildi.

Moralleri bozan bu işlem sonrası Turex hissesinde yüzde 5 oranında düşüş yaşandı, yeni halka açılan birçok halka arz bu durumdan olumsuz etkilendi.

“Borsanın geleceğini olumsuz etkiler

Olayın en çarpıcı yanı ve yanıtı merakla beklenen soru ise, bugüne kadar 750 bin lot işlem olmayan bir hissede bir hesaptan 750 bin lot açığa satış işleminin nasıl yapıldığı, aracı kurunun bunu nasıl göremediği.

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız uzmanlar, “Olmayan hisselerin satılması usulsüz bir işlem. Sermaye piyasalarının ivme aldığı, halka arzların yoğun talep gördüğü bir dönemde yapılan bu tür işlemler borsanın geleceğini olumsuz etkiler” diyor.

Bu işleme nasıl izin verildi?

Açık yapan hesapta sadece 150 bin adet hisse olduğu buna rağmen 750 bin adet açığa satış işlemi yapıldığı söyleniyor. Eğer olmayan hisse satışı yakalansaydı, an itibariyle çok farklı bir durumun konuşulacağı belirtiliyor. Bu arada Piramit Menkul’ün bu işleme izin vermiş olması da borsa çevrelerinde yoğun eleştirilere neden oluyor.

Yeni halka arzlara yoğun talebin geldiği bir dönemde yapılan bu tarz usulsüz işlemlerin önümüzdeki dönemde olumsuz algıya neden olacağını önemle vurgulayan uzmanlar bu işlemi “halka arzların önünü kesecek bir gelişme” olarak değerlendiriyor.

Yatırımcılar şokta

Turex yatırımcıları sosyal medyada bu olaya tepkilerini böyle dile getirdiler:

https://twitter.com/buraktekelii/status/1382642782561533957?s=20

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir