Güneş’te çok büyük bir patlama: Deprem ve manyetik fırtınaları tetikler mi?

featured

Independent’tan Adam Smith’in haberine göre, patlamalar dört sınıfa ayrılıyor: Arka plan seviyesindeki A sınıfı patlamaları, B, C, M ve en büyük patlama olan X sınıfı takip ediyor. Richter ölçeğine benzer şekilde her harf, bir öncekinin 10 misli kuvvette. Yani M sınıfı bir patlama, C-sınıfından 10 kat daha büyük.

Bu, üç yılın en büyük patlaması olsa da muhtemelen uzmanlar dışında özellikle fark edilmesi pek muhtemel değil. SpaceWeather’dan Dr. Tony Phillips, “Amatör telsiz operatörleri ve denizciler, 20 MHz’in altındaki frekanslarda tuhaf yayılma efektleri fark etmiş olabilir. 10 MHz’in altındaki bazı yayınlarsa hepten söndü” diye yazdı.

Bunun sebebi, güneşin kendisinin, saçılanların bir kısmını bloke etmesi olabilir. Dr. Phillips, patlama alanının güneşin güneydoğu kısmının arka tarafında kalması yüzünden, kitlesinin patlamanın bir kısmını tutmuş olabileceğini öne sürdü. Bu, patlamanın X sınıfı olay olabileceği anlamına geliyor. Plazma ve buna eşlik eden manyetik alandan oluşan taçküre kütle atımı, uzaya doğru fırladı.

Böyle bir patlama Dünya’ya çarpsaydı, gezegende güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşanabilirdi. Patlamanın meydana geldiği güneş lekesi, birkaç gün içinde Güneş’in Dünya’ya bakan kısmına hareket edeceğinden bu hafta içinde böyle bir olay meydana gelebilir.

Eylülde Güneş, genelde bunun gibi büyük patlamaları beraberinde getiren yeni bir döngüye girmişti. Güneş’in faaliyetleri, 11 yıllık döngüsünün yarısına, sonraki maksimumuna ulaşacağının tahmin edildiği 2025 Temmuz’una kadar artmaya devam edecek.

Yine M sınıfı olan bir önceki en büyük Güneş patlaması, haziranda gerçekleşmişti. Bu M sınıfı patlamanın küçük bir radyo kesintisine neden olduğu, yaklaşık üç saat sonra da daha küçük C sınıfı bir patlamanın onu takip ettiği bildirilmişti.

Güneş’teki patlamaların Dünya’ya etkileri nasıl olacak?

Rusya Bilimler Akademisi’nin Lebedev Fizik Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, Güneş’teki güçlü patlama nedeniyle oluşan plazma bulutunun Dünya’ya ulaştığı ve şu anda dünyanın manyetik alanını yaktığı belirtildi.

Plazma bulutunun Dünya’nın yörüngesine beklenen süreden 12 saat önce ulaştığını aktaran bilimciler, bunun bulutun hızının beklenenden 1,5 kat fazla olduğuna işaret ettiğini vurguladı.

Rusya Bilimler Akademisi’nin Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden Aleksey Struminskiy, ilk patlama sırasında Güneş’in yüzeyinde bilimcilerin ‘güneş depremi’ olarak adlandırdığı sismik dalgaların yayıldığını söyledi.

Struminskiy, “Bu patlamanın ilginç yanlarından biri, ayrı patlamaların meydana geldiği sırada Güneş’te sismik dalgaların oluşması ve bu dalgaların görüntülerde fark edilebilmesi” diye konuştu.

Rus uzman, bu tür patlamaların neden olduğu manyetik fırtınaların insan sağlığına herhangi bir zarar vermediğini, patlamanın gücüne rağmen Dünya’nın yörüngesindeki uyduların ve telsiz haberleşmelerin bu patlamadan çok fazla etkilenmeyeceğini vurguladı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir