Bartın’ın Amasra ilçesinde facia! Grizu patlaması nedir? Grizu patlamasına ne sebep olur?

Bartın maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından duyulan grizu patlaması deyimi ile ilgili ayrıntılar araştırılıyor. İşte, 'Grizu patlaması nedir, neden olur? Grizu patlamasının sebepleri nelerdir? sorularının cevapları...

featured

Bartın`ın Amasra ilçesinde bir madende patlama meydana geldi. Yapılan ihbar sonrasında bölgeye çok sayıda AFAD, polis, itfaiye, jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi.

Peki, grizu patlaması nedir, neden olur, sebepleri nelerdir?

GRİZU NEDİR?

Grizu, maden kuyularında bulunan ve belirli konsantrasyonlarda patlayabilen zehirli gazlardır.

 GRİZU PATLAMASI NEDEN OLUR?

Grizu patlaması, havanın metan gazı ile belirli bir oranda karıştırılmasının neden olduğu bir patlamadır. Patlama için asgari olarak yüzde 12 gibi bir miktarda oksijen gereklidir. Havanın yüzde 5-6’sını oluşturan metan gazı sadece sıcaklığın etkisi ile yanar ve yüzde 5-16 metan oranında patlar.

En hafif patlama yüzde 8 metanda ve en ağır patlama yüzde 9.5 ile meydana gelir. Tutuşturma kaynakları arasında açık alevler, sıcak yüzeyler, sürtünme ve elektrik kıvılcımları bulunur.

Ayrıca grizu, başka bir anlamda metan-hava karışımı olarak da tanımlanabilir. Bu yüzde 5 metan ve hava karışımı 650 °C’de iki fazlı yanma sağlar.

Bu karışım ilk başta hızla genişler ve gazı büyük bir kuvvetle patlamanın merkezine doğru iter. Muazzam bir yıkıcı güç ve yıkıcı etki patlamaya neden olur.

Ocak derinliği, eğim, imalat yöntemleri, kusurlar ve çatlak yapı, ateş çukuru riskini değiştiren faktörlerdir. Metal metale sürtündüğünde, bir ocakta ateş yandığında veya kullanılan çelik ekipman ısındığında patlamalar meydana gelebilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir