Gazze’de dünyanın en büyük gazeteci katliamı yaşanıyor

İsrail 7 Ekim'de başlayan saldırılarından bu yana Gazze'de toplam 96 gazeteciyi öldürdü. Bu rakam bugüne kadar dünyanın yaşadığı en büyük gazeteci cinayeti olarak kayıtlara geçti.

featured

İsrail’in 7 Ekim‘de bu yana bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi’nde sivil ve çocukların yanı sıra basın mensupları da hedef alınıyor. İsrail’in savaşın 75. günüitibariyle katlettiği gazeteci sayısı, son 20 yılda Filistin‘de öldürülen gazeteci sayısının tamamını ve hatta tarihin tanık olduğu en kanlı savaşlarda öldürülen gazetecilerin sayısını bile aştı.

75 GÜNDE 96 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail’in saldırılarında savaşın başından bu yana geçen 75 günlük süre zarfında öldürülen gazetecilerin sayısı bugün itibariyle 96’ya yükseldi. İsrail’in hedef tanımaksızın ve uluslararası insancıl hukuka göre savaş suçu işleyerekgerçekleştirdiği bu cinayetler, tarihin gördüğü en büyük basın katliamı olarak kayıtlara geçiyor.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden Filistin’de yaşanan gazeteci katliamına ilişkin yapılan açıklamada, “Filistin anlatısını susturmak, gerçekleri gizlemek, haber ve bilgilerin bölgesel ve uluslararası kamuoyuna ulaşmasını engellemek amacıyla kasıtlı olarak öldürdüğü” ifade edildi.

YILLARCA SÜREN SAVAŞLARI BİLE AŞTI

Rakamlara göre her gün birden fazla gazetecinin öldürüldüğü Gazze’de öldürülen basın mensubu sayısı ise dünyanın en büyük gazeteci cinayeti olarak ortaya çıkıyor. İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde yaklaşık iki ayda öldürdüğü medya mensubunun sayısı, İkinci Dünya Savaşı (1939-1945), Vietnam Savaşı (1955-1975) ve Kore Savaşı‘nda (1950-1953) öldürülen gazetecilerin sayısını aştı.

ABD merkezli Freedom Forum‘dan elde edilen bilgilere göre, modern dünyanın gördüğü en kanlı ve en çok insanın ölümüne neden olan savaş olarak bilinen İkinci Dünya Savaşı’nda 1939’la-1945 arasında geçen 6 yıllık süreçte toplam 69 gazeteci hayatını kaybetti. 

1950 ile 1953 yılları arasında Kuzey Kore ile Güney Kore arasında yaşanan 3 yıllık savaşta da rakam çok düşük seviyedeydi. 3 yıl süren kanlı savaşta 17 gazeteci hayatını kaybetmişti.

Yaklaşık 20 yıl devam eden ABD’nin Vietnam’ı işgali sırasındaki savaşta ise yine bugünkü rakamlar söz konusu olmadı. 20 yıllık süreçte ölen gazeteci sayısı sadece 63 olarak kayıtlara geçmişti.

2022 yılında başlayan ve 2 yıla yaklaşan Rusya-Ukrayna savaşında ise bugüne kadar öldürülen basın mensubu sayısının 17 olduğu belirtiliyor. 

AF ÖRGÜTÜ’NDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) 13 Ekim’de Lübnan’ın güneyinde Reuters kameramanı İssam Abdullah’ın ölümüne, altı gazetecinin de yaralanmasına neden olan İsrail saldırılarının “savaş suçu” olarak soruşturulması gerektiğini bildirmişti.

UKRAYNA’DA ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ İÇİN ‘SAVAŞ SUÇU’ SORUŞTURMASI AÇILMIŞTI

Diğer yandan dünya güçleri Gazze’de öldürülen gazeteciler için sesini çıkarmazken, Ukrayna’da öldürülen gazeteciler için ise savaş suçu soruşturmaları başlatmışlardı. 31 Mayıs 2022 tarihinde Fransız yetkililer, bir gazetecinin Ukrayna’nın doğusunda savaşı izlerken bir şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmesi nedeniyle “savaş suçu” işlendiği iddiasına yönelik soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, uluslararası hukukun koruması altında olan birinin hayatını kasten hedef almanın incelemenin gerekçelerinden olduğu kaydedilmişti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir