Gazi Koşusu’nda büyük heyecan! Kazanana 2,5 milyon TL…

Türk yarışçılığının derbisi Gazi Koşusu’nun 96.’sı bugün saat 17.15’te Veliefendi Hipodromu’nda koşulacak, 2022 yılının şampiyonu belli olacak. 22 üç yaşlı İngiliz tayının 2400 metre mesafede ve çim pistte kıyasıya kapışacağı mücadelede finişi önde geçen safkan sahibine 2.5 milyon TL kazandıracak.

featured

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 96 yıldır aralıksız olarak gerçekleştirilen Gazi Koşusu’nun startı bugün Veliefendi Hipodromu’nda saat 17.15’te verilecek. Atçılığımızın derbisi niteliğindeki bu önemli koşuda 19’u erkek, 3’ü dişi olmak üzere toplam 22 safkan zafer için piste çıkacak. Koronavirüs salgını nedeniyle 2 yıldır seyircisiz olarak gerçekleştirilen Gazi Koşusu için Veliefendi Hipodromu bu yıl kapılarını yarışseverlere açacak.

Bu önemli derbinin bu yılki birincilik ikramiyesi 2.500.000 TL olarak belirlendi. Koşuda ikinciye 1.000.000 TL, üçüncüye 500.000 TL, dördüncüye 250.000 TL ve beşinciye ise 125.000 TL ikramiye verilecek. Koşuyu kazanan tayın sahibi birincilik ikramiyesine ek olarak kayıt tutarları, taksit ücretleri ve at sahibi primiyle birlikte toplam 3.859.700 TL’lik bir ikramiye kazanmış olacak. At sahibi aynı zamanda tayın yetiştiricisi ise bu tutara yetiştiricilik primi de dahil olacak ve ödül 4.578.450 TL’ye ulaşacak.

Binlerce yarışseveri konuk edecek Veliefendi Hipodromu’nda yarışseverler saat 12.00’den itibaren müzik dinletileri ve çocuk animasyonları başta olmak üzere çeşitli aktivitelerle unutamayacakları bir gün geçirecekler.

Gazi gününde Kadın Binici Dostluk Kupası’nın yanısıra Zübeyde Hanım, Ali Rıza Bey ve Nene Hatun’un da aralarında bulunduğu toplam 10 koşu yapılacak, pistler büyük bir heyecana sahne olacak.

Üst üste 7. zafer! 95. Gazi Koşusu’nu Ahmet Çelik’in jokeyliğini yaptığı Burgas kazandı

‘O SENE BU SENE’

Gazi Koşusu’nun en iddialı isimlerinden biri kuşkusuz Gökhan Kocakaya… Nasıl olmasın ki, 2009 yılında Miramis isimli safkanla kariyerinin ilk Gazi Koşusu zaferini elde eden tecrübeli jokey, 2019 yılından beri “Jokey Kazanç” tablosunun en üst basamağında yer alıyor. Sizin anlayacağınız 4 sezondur zirveyi kimseye kaptırmıyor. 2022 yılında ise bugüne kadar 430 koşuda at binmiş tam 114 birinciliğe imza atmış.

Kocakaya, başarısının sırrını ise şu sözlerle açıklıyor:

“Son 3 yılın en başarılı jokeyiyim ama ben istikrar olarak hep bu seviyedeydim. Çok farklı bir şey yapmama gerek yoktu. Sadece geçmişte yaptığımız hataları, yapmamaya gayret gösterdik, çok çalıştık ve bu başarıyı elde ettik. Bundan sonra başarılar artarak devam edecektir. Umarım bundan sonra daha iyilerini yapmak nasip olur” diyor.

Şampiyon jokey Gazi’de tekrar kazanmanın artık zamanı geldi diye devam ediyor söze, “O sene bu sene. Çok büyük bir kupa. Manevi yanı çok yüksek. Güzel bir yarış olacağını umut ediyorum. Sigoş bana ben Sigoş’a odaklanıp koşacağız. Tek şey şans. O da bizden yana olur umarım. Bir aksilik olmazsa kazanacağımızı umut ediyorum” şeklinde konuşuyor.

‘10’A KADAR YOLU VAR’

O bir şampiyon. O bir rekorların adamı. Dile kolay Gazi Koşusu’nu bir kazandı, pir kazandı. Tam 7 yıldır üst üste bu önemli derbiyi zaferle taçlandırıp herkese şapka çıkarttı.

Bakalım, bu kez Zala Bey’le 8. şampiyonluk gelecek mi yoksa seri sona erecek mi? O’nun hedefi bitmiyor, başarıya doymuyor. Yine iddialı, yine kendinden emin. Bırakın 8’i, gülümseyen yüzü ile birlikte sorularımızı yanıtlıyor, “10’a kadar yolu var’ diye..

Pistlerin tozunu atan Ahmet Çelik, görüşlerini şöyle dile getiriyor:

“Bu sene de bir aksilik olmaz ise şanslı isimlerin arasındayız. Yarış içerisinde şans kime güler ise o kazanacaktır. Biz, yarışın 5-6 at arasında geçeceğini düşünüyoruz. Bunların dışında bir at kazanırsa da büyük bir sürpriz olur.”

Çelik, Gazi Koşusunu 9 kez kazanarak rekoru elinde bulunduran Mümin Çılgın ile ilgili düşüncelerini ise şu şekilde özetliyor:

“Mümin ağabey, büyük bir üstat. O zamanın şartları da şu an olduğu gibi zor. 9 sene kazanması, çok büyük bir gurur. Bizim farkımız, 7 sene üst üste kazanmak. Üstadımıza yaklaşmışsak ve onlar arasında adımız geçiyor ise ne mutlu bize.”

‘HEYECANIM TAVAN YAPTI’

Bugüne kadar 2 kez Gazi Koşusu’nda birinciliğe uzanan ve bugünkü yarışta Maximus Boy’la mücadele edecek olan Sadettin Boyraz “Çok büyük bir bayram olacak. Heyecanım tavan yapmış durumda” dedi. Tecrübeli jokey “Elbette ön plana çıkan atlar var. Ama bana göre 22 atın şansı eşit. Atıma güveniyorum” diye konuştu.

‘BİZ DE İDDİALIYIZ’

Zorro’ya binecek olan genç neslin başarılı temsilcisi Hişman Çizik, koşunun favorisini olarak Zala Bey’i gördüğünü söyledi, sonraki ihtimaller olarak da Secret Power ve Rage Of The Wind’ın olabileceğini belirtti. Çizik, “Zorro, Sait Akson’u es geçti, demek ki burada daha iddialı olacak. Adına yakışır bir Gazi Koşusu olacağını düşünüyorum” dedi.

BOLD PİLOT’UN 22 YILLIK REKORU

Gazi Koşusu’nda en iyi derece Bold Pilot isimli safkana ait bulunuyor. Türkiye Jokey Kulübü’nün efsane başkanlarından merhum Özdemir Atman’ın sahibi olduğu Bold Pilot 1996 yılında kazandığı kupada birinciliğe 2.26.22’lık derecesiyle uzanmıştı. Bu rekor tam 22 yıldır kırılamadı.

35 YILDIZ KAZANAN YOK

96.Gazi Koşusunun favori safkanlarından olan Final Dance, kura çekiminde ilginç bir istatistiğe imza attı. Başarılı tay son 35 yıldır hiç bir safkanın yarış kazanamadığı 18 numaralı startı çekti.

Gazi Koşusu heyecanını yarışseverler bugün 17.15’ten itibaren Kanal D, CNN Türk, D-Smart ve TAY TV ekranlarından yaşayabilecek. Bu önemli klasik ayrıca 11 TV kanalından daha ekranlara gelecek. 3 radyo kanalı da Gazi’den yayın yapacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir