G-7’den Çin ve Rusya’ya karşı sert tavır

G-7 ülkeleri dışişleri bakanları ve üst düzey diplomatları Çin'in Tayvan'a karşı oluşturduğu ve artan tehditlerine, Kuzey Kore'nin uzun menzilli, kontrolsüz füze denemeleri karşısında sert tavır takındı.

featured

Rusya’nın Ukrayna işgali bugün G-7 dışişleri bakanları görüşmelerinin büyük kısmını oluşturdu. G-7 temsilcileri Japonya’nın Nagano kentinde biraraya geldi. G-7 Zirvesinde Ukrayna’yı destekleme ve Rusya‘yı işgal nedeniyle cezalandırmanın yollarının arttırılması  ele alındı.

Japonya Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, bakanların görüşmesinde, Ukrayna’ya saldırılarını sürdüren Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların önemi vurgulandı.

RUSYA’YA KARŞI CEZAİ YAPTIRIMLAR ARTABİLİR

Rusya’nın yürürlükteki ekonomik yaptırımlardan kaçınabilmesinde ve Rusya’nın üçüncü taraf ülkelerden askeri yardım tedarikinin önlenmesinde, iş birliğinin artırılması taahhüt edildi.

Görüşmede, Rusya’ya karşı cezai adımların yoğunlaştırılması ve bu cezai adımların tam ve koordineli şekilde uygulanması sözü verildi.

Bakanlar görüşmede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, geçen ay sonunda yaptığı açıklamada, Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandıracağı planlamasını kınadı.

Ev sahibi Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, görüşmede, “Rusya’nın nükleer silah kullanma tehdidi dahil, statükonun güç kullanılarak değiştirilmesine yönelik tek taraflı her teşebbüsü kati şekilde reddedeceğiz.” ifadelerini kullandı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir