Fahiş kira artışına yeni düzenleme yolda! Hapis cezası ve arabuluculuk dönemi başlıyor

Özellikle pandemi sonrası fahiş kira fiyatlarına karşı yeni düzenlemeler getiriliyor. 1 Temmuz 2023'te sona erecek kira artış sınırlaması sonrası gözler yapılacak düzenlemeye çevrilmişken hapis cezası ve arabuluculuk döneminin başlayacağı konuşulanlar arasında...

featured

Son yıllarda fahiş kira artışları özellikle metropollerde yaşayanlar için büyük bir sıkıntı doğuruyor. Bakanlık tarafından kiralarda yaşanan fahiş artışların önüne geçilmesi için yapılan düzenleme 1 Temmuz’da sona eriyor. Ancak şimdi daha büyük bir düzenleme geliyor.

Yetkililer tarafından son yapılan açıklamalarda kira artış sınırında sürenin uzatılacağı konusunda sinyaller veriliyordu. Ancak söz konusu düzenleme yasallaşmadığı için uygulamada yeni tarih ve zam oranı henüz netleşmedi.

SERT YAPTIRIMLAR GETİRİLİYOR

Kira düzenlemesi ile birlikte sadece zam oranında sınırlama değil, fahiş kiralarda çok daha sert yaptırımların planlandığı öğrenildi. Evini piyasa rayicinin üzerinde fahiş fiyata kiraya veren ev sahiplerinin 1-3 yıl hapisle yargılanması ihtimali de konuşulan önlemler arasında.

Peki mağdur ev sahipleri ne olacak? Söz konusu düzenleme ile özellikle kira geliri ile geçinen, ya da evini kiraya verip başka bir evde kiracı olanlar kira artış sınırlaması nedeniyle mağdur olduklarını söyleyerek her iki tarafın korunması gerektiğini vurguluyor.

ARABULCULUK DÜZENLEMESİ 1 EYLÜL’DE DEVREYE GİRECEK

Son iki yıldır süren fahiş kira artışları nedeniyle hem kiracılar hem de ev sahipleri mağdur oluyor, çoğu zaman iki taraf da mahkemelik oluyordu. Kiracı ve ev sahipleri arasındaki davaların hızlı çözümü için arabuluculuk sistemi de yakında devreye alınacak. Zam konusunda anlaşamayanlar, tahliye isteyenler mahkemenin yolunu tutuyordu. Yığılan dosyalarla dava yükü artarken, sonuç için öngörülen süreler neredeyse 3 yıla ulaştı.

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıkların hızlı çözümü için yapılan arabuluculuk düzenlemesi 1 Eylül itibariyle devreye girecek. 1 Eylül’den itibaren mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. Arabuluculuk ile tarafların anlaşamaması halinde dava yoluna gidilecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir