EYT’de şartlar değişiyor mu? Milyonların gözü komisyonda

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Meclis Komisyonu'na geldi. Yeni EYT şartları kapsamında kademeli emeklilik gelmiş ve sigorta başlangıç tarihine göre prin gün sayısı artmıştı. Komisyonda emeklilik EYT son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Tartışmalar başladı. Tüm EYT'lilerin gözü kademeli emeklilik kalktı mı, EYT prim şartı kaç gün oldu, EYT maddeleri değişti mi gibi soruların cevaplarına çevrildi.

featured

Milyonlarca emeklilikte yaşa takılanı (EYT) ilgilendiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor.

SGK‘nin EYT ile ilgili kanun teklifi hakkında hazırladığı etki analizine göre; düzenleme yürürlüğe girdiği zaman 2,2 milyon kişi hemen emekli olabilecek.

EYT ŞARTLARI DEĞİŞTİ Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT son dakika gelişmeleri kapsamında düzenlemenin Meclis Komisyonu’nda tartışıldığı öğrenildi. Bu tartışmanın sonunda EYT’liler prim gün şartı, sigortalılık süresi gibi şartların değişmesini umuyor.

SGK uzmanları EYT düzenlemesinin açıklandığı kalacağını düşünse de 2 milyonu aşkın EYT’li özellikle prim gün sayısı tablosunun değişmesini talep ediyor.

EYT şartları, 8 Eylül 1990 öncesi sigorta girişi yapılan erkeklerde 5000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi, kadınlarda ise yine 5000 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresini kapsıyordu. Fakat AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun yeni EYT yasası için yaptığı açıklamalarda bu prim günü işe başlangıç tarihine göre uzadı. SSK EYT’lisi 5 bin prim gününden 5 bin 975 güne kadar çıkmış oldu.

EYT MADDELERİ DEĞİŞTİ Mİ?

Yeni EYT yasasının maddeleri de artık kamuoyu ile paylaşıldı. Komisyon’da EYT maddeleri ele alınacak ve üzerinde uzun saatler sürecek tartışmalar yapılacak. Hali hazırdaki EYT Maddeleri şu şekilde:

  • Yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenler işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde en son çalışılan şirkette sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlarsa başlama tarihinden itibaren sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.
  • Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalı işten ayrılırsa bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.
    Kamu ve belediye çalışanları emeklilik, yaşlılık veya malullük (çalışma gücünün en az yüzde 60’nı kaybetme) aylığı almaya hak kazanırsa iş sözleşmesinin feshi zorunlu tutulmayacak.
  • 8 Eylül 1999’dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanlar ve 9 Eylül 1999’dan sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamasına rağmen sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olacak şekilde geriye götürülenler için emekliliğe hak kazanmakta yaş şartı kaldırılacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir