Eurovision Şarkı Yarışması finali ne zaman, hangi kanalda? Eurovision’da hangi ülkeler finale kaldı? Eurovision 2021’e Türkiye katılıyor mu?

featured

Eurovision şarkı yarışmasının bu yıl 65.si düzenleniyor. Hollanda Rotterdam’ın ev sahipliğinde yapılan yarışmada final heyecanı yaşanıyor. 18 ve 20 Mayıs tarihlerindeki yarı final mücadeleleri sonrasında finale çıkan ülkelerin sahnede şovları ve müzikleriyle birincilik mücadelesi verdiği yarışmayı takip etmek isteyenler Eurovision 2021 finali ne zaman, hangi kanalda? sorusuna cevap arıyor.

Geçen yıl pandemi nedeniyle gerçekleştirilmeyen Eurovision 2021 bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleşiyor. 65’incisi gerçekleştirilen dünya çapındaki şarkı yarışmasının yarı finalleri gerçekleştirildi.

Hangi ülkeler finale kaldı?

Hollanda’nın Rotterdam kentinde yarın akşam yapılacak 65. Eurovision Şarkı Yarışması’na katılacak 26 finalist, Perşembe akşamı yapılan ikinci yarı final sonrası belli oldu.

Salı günü Rotterdam’daki Ahoy Gösteri Merkezi’nde, 3 bin 500 izleyicinin katılımıyla yapılan yarı final elemesinde de Norveç, İsrail, Rusya, Azerbaycan, Malta, Litvanya, Kıbrıs, İsveç, Belçika ve Ukrayna finalde yarışma hakkı kazanmıştı.

Perşembe akşamı  gerçekleştirilen ikinci yarı final elemesinde ise Arnavutluk, Bulgaristan, Finlandiya, Yunanistan, İzlanda, Moldova, Portekiz, San Marino, Sırbistan ve İsviçre finale yükseldi.

Ev sahibi Hollanda ile beş büyük Eurovision ülkesi Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere yarın akşamki finale doğrudan katılıyor.

Avustralya, Hırvatistan, İrlanda, Kuzey Makedonya, Romanya ve Slovenya, Danimarka, Estonya, Gürcistan, Letonya, Polonya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti ise elemeleri geçemedi.

Eurovision 2021 hangi kanalda?

Eurovision 2021, ülkemizde “Eurovision Song Contest” resmi YouTube hesabı üzerinden canlı yayında takip edilecek. Yarışma TSİ 22.00’de başlayacak.

EUROVISION ŞARKI YARIŞMASINI 22.00’DEN İTİBAREN CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yarı finaller ve finale 3 bin 500’er seyircinin alınacağı yarışmada, ekipteki herhangi bir kişide koronavirüs saptanan ülke temsilcilerinin salona girmesine izin verilmeyecek.

Türkiye 2013’ten bu yana yarışmaya katılmıyor

Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU) üyesi olan Türkiye, TRT Genel Müdürlüğü’nün kararıyla 2013 yılından bu yana Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmıyor.

TRT, yarışmada izleyici oylarının etkisinin yarı yarıya azaltılmasına tepki olarak böyle bir karar aldığını açıklamıştı.

O zamanki yönetim, EBU’nun kararını özellikle Avrupa’da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oylarıyla Türkiye’nin başarı kazanmasını engellemeye yönelik bir adım olarak değerlendirmişti.

 Türkiye ilk ve son birinciliğini Sertab Erener’in “Everyway That I Can” adlı şarkıyla, 2003 yılında kazanmıştı.

Politik mesajlar damga vuruyor

İsrail’de 2019 yılında yapılan son yarışmada İzlanda’yı temsil eden Hatari adlı grup üyelerinin, canlı yayında Filistin bayrakları sallaması, en çok konuşulan konulardan biri olmuştu.

Her ne kadar oylamalarda siyasi kaygılar ön plana çıksa da, Eurovision Şarkı Yarışması’nın her türlü politik mesaja kapalı olduğu sıkça vurgulanıyor. Şarkı seçiminde buna büyük özen gösteriliyor.

Ancak yine de birçok yarışmaya politik mesajlar damga vuruyor. Özellikle canlı yayınlara müdahale mümkün olmadığı için, zaman zaman finallerde siyasi mesajlar ön plana çıkabiliyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir