Ermenistan’ın provokasyonuna Azerbaycan’dan misilleme! Paşinyan: ’49 askerimiz öldü’

Dağlık Karabağ Zaferi'nin ikinci yıl dönümü yaklaşırken Azerbaycan ve Ermemistan arasında bir çatışma patlak verdi. Ermenistan'ın provokasyonu sonucu dün akşam saatlerinde Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde yoğun çatışmalar yaşandı. Azerbaycan'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada; "Bölgedeki tek saldırgan ve işgalci devlet Ermenistan Cumhuriyeti'dir" denilerek Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin askeri personel ve teçhizatının varlığının halen devam ettiği ifade edildi. Öte yandan Bakan Çavuşoğlu'ndan Ermenistan'a uyarı geldi. Paşinyan, 49 Ermeni askerinin öldüğünü açıkladı.

featured

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Eylül gecesi, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Daşkesen, Kelbecer ve Laçın yönlerinde büyük çaplı provakasyonlar gerçekleştirdiği belirtti.

Açıklamada, bölgedeki dağlık araziden, karanlıktan ve derelerden faydalanarak Azerbaycan Ordusu birliklerinin mevzileri ile ikmal yolları arasındaki alanları farklı yönlerde mayınlamaya çalışan Ermeni askerlerinin tespit edildiği ve Azerbaycan askerlerinin müdahelesiyle çatışma çıktığı kaydedildi.

PAŞİNYAN AÇIKLADI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yaptığı açıklamasında Azerbaycan ile girilen çatışmalarda 49 Ermeni askerinin öldüğünü açıkladı.

ERMENİSTAN AZERBAYCAN MEVZİLERİNE ATEŞ AÇTI

Ayrıca, Başarkeçer, İstisu, Karakilise ve Gorus yerleşimleri istikametinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin Daşkesen, Kelbecer ve Laçın illerindeki Azerbaycan askerlerinin mevzilerine çeşitli silahlar, havan toplarıyla yoğun ateş altına alması sonucunda Azerbaycan askerleri arasında kayıpların olduğu ve askeri altyapıya hasar verildiği vurgulandı.

Ermenistan’dan provokasyon: Sınırda çatışma başladı, kayıplar var

AZERBAYCAN: GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI

Azerbaycan Ordusunun bu yönde konuşlandırılan birimlerince, Ermeni silahlı kuvvetlerinin atış noktalarını susturmak ve askeri çatışmanın genişlemesini önlemek için gerekli tedbirler alındığı ve Ermenistan ordusunun kayıplar verdiği ifade edildi.

Çatışmalar sonrası Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü.

Paşinyan’ın durum ile ilgili endişelerini dile getirdiği öğrenilirken Macron’un gerginliğin tırmanmasının kabul edilemez olduğunu ve durumun sakinleştirilmesinin gereğini vurguladığı ifade edildi.

ABD’DEN AÇIKLAMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığının, Ermenistan’ın provokasyonu üzerine Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmaların başladığını duyurması üzerine Blinken, yazılı bir açıklama yaptı.

Blinken, “ABD, Ermenistan’daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duymaktadır. Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ermeni provokasyonlarının ve yalan haberlerinin ardından Azerbaycan’dan bir açıklama daha geldi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ermeni medyasında Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarını hedef aldığı yönünde yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade edilerek, “Ermenistan’ın provokasyonlarına yanıt olarak alınan karşı önlemler yerel nitelikte ve atış noktaları olan meşru askeri hedeflere yöneliktir” denildi.

“SORUMLULUK ERMENİSTAN’IN ASKERİ VE SİYASİ LİDERLİĞİNE AİTTİR”

Açıklamada, “Ermenistan’ın devam eden askeri maceraperest ve intikam politikası, geçtiğimiz ay Kelbecer, Laçın, Daşkesen ve Gedebey istikametlerindeki Azerbaycan ordusu mevzilerini yoğun ateş altına alması ve bugün yaptığı provokasyonlar, durumun gerginleşmesinin başlıca nedenidir. Bu nedenle sorumluluk Ermenistan’ın askeri ve siyasi liderliğine aittir” denildi.

“ATIŞ NOKTALARI OLAN MEŞRU ASKERİ HEDEFLER VURULUYOR”

Açıklamada ayrıca, “Azerbaycan ordusunun sivil nüfusu ve altyapıyı hedef aldığı iddiasıyla ilgili Ermenistan’ın yaydığı bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu da Ermeni tarafının yaydığı bir başka dezenformasyondur.

Ermenistan’ın provokasyonlarına yanıt olarak alınan karşı önlemler yerel nitelikte ve atış noktaları olan meşru askeri hedeflere yöneliktir. Misilleme önlemleri küçük çaplıdır ve doğası gereği hedefe yöneliktir, Azerbaycan sınırlarının güvenliğini sağlamayı ve Ermenistan’ın provokasyonlarına son vermeyi hedeflemektedir” ifadeleri kullanıldı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan’la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve işbirliğine odaklanmalı”

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir