Kök maaş nedir? Emekli kök maaş hesabı nasıl yapılır?

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma, bugün yapılacak Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı olmak üzere 2 düzenlemenin masada olduğu belirtildi. Peki, kök maaş nedir, nasıl hesaplanır? İşte emekli kök maaş hesabı hakkında ayrıntılar...

featured

Emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteren kök maaş, emekli maaşının ham hali anlamına geliyor. En düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor. Bu farkların eklenmemiş halindeki emekli maaşı kök maaş olarak betimleniyor.

Benzer Haberler
kök maaş nasıl sorgulanır
Kök maaşım ne kadar, kaç TL? e-Devlet kök maaş sorgulama ekranı
İKİÖĞL
Memur toplu maaş sözleşmesinde kök maaş bilmecesi! Bu detay memurların canını sıkacak
bekci-maas-temmuz-2022
Bekçi maaşı ne kadar oldu? 2022 Temmuz ilkokul-lise-üniversite zamlı bekçi maaşları

KÖK MAAŞ NASIL HESAPLANIR?

Örneğin kök maaşı 5 bin 500 lira olan bir emekliye, temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldı diyelim. Bu zam 7 bin 500 lira üstünden değil 5 bin 500 lira üstünden yansıtılacak.

Emeklinin kök maaşı yüzde 30 zam sonrası 7 bin 150 TL olacak. Ancak en düşük maaş 7 bin 500 TL olduğu için yine 7 bin 500 TL maaş almaya devam edecek. Aradaki farkı Hazine karşılayacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir