Ekonomide neler oluyor ? Merkez bankası enflasyon tahminlerini arttırdı!

featured

Başkan Uysal’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yılın ikinci yarısı itibarıyla arz yönlü etkilerin giderek azalmasını öngörüyoruz. Talep yönlü dezenflasyonist etkilerin öne çıkacağını düşünüyoruz.

Varsayımlarımızı Türkiye açısından ikinci dalga olmayacak şekilde yaptık. Dünyada ikinci dalga olsa da ekonomilerin ilk seferde olduğu gibi kapanmayacağını düşünüyoruz.

Yılın ilk yarısı ile olağanüstü bir dönemden geçtik. Salgına yönelik belirsizliklerin devam ettiği bir dönemdeyiz.

Bu gelişmelerin fiyatlama davranışlarından nasıl bir etki yaratacağını yakından takip ediyor olacağız. Mevcut duruşumuzun enflasyon görünümü ile uyumlu olduğunu düşünüyoruz.

Soru: Rezervlerdeki azalmayı risk olarak görüyor musunuz?

Rezervlerimi her zaman ifade ettiğimiz gibi hem altın hem döviz olarak takip etmek gerekir. Salgın sonrası dönemde gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları gördük. Biz de bunlardan etkilendik. Salgının etkileri ihracatımızı ithalata göre daha hızlı etkiledi. İlk 6 ayda 20 milyar dolar cari açık vermiş olduk. İkinci yarıda cari açıkta daha ılımlı bir tablo görüyoruz. Böyle dönemlerde rezervlerde bir dalgalanma olması normal. Sadece bize özgü değil. MB olarak biz piyasa koşulları elverdiği sürece rezervlerdeki artış politikamızı devam ettireceğiz. Yılın ikinci yarısında bu noktada daha olumlu bir döneme girmiş olduğumuzu düşünüyoruz.

Kredi gelişmelerine baktığımızda salgının başından itibaren alınana önlemler çevresinde ciddi bir kredi ivmelenmesi yaşandı. Bunu özellikle ticari kredilerde gördük. 3. çeyrekte ise bir miktar yavaşlama sinyalleri var. Bireysel kredilerde ciddi bir ivmelenme öngörüyoruz. Kredi gelişmeleri ve kompozisyonunun hem iç denge hem dış denge için yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Soru: Kredi büyümesinin enflasyona etkisi yönünde bir hesaplamanız var mı?

Haziran enflasyonunu incelediğimizde bunun daha çok arz yönlü etkilerden kaynaklandığını söyledik. Talep tarafından gelen etkiler de olacak. Kredi gelişmelerinin kompozisyonunun bu açıdan bakıldığında yakından takip edilmesi gerekiyor. Enflasyon üzerindeki etkisinin de bu kapsamda sınırlı kalacağını düşünüyoruz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir