Ehliyet affı bekleyenlerin gözü TBMM’de! Ehliyet affı ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak?

featured

Trafik kurallarına uymadıkları için ehliyetlerine el konulan binlerce vatandaş cezalarının affedilmesini talep etmektedir. Eğer ehliyet affı çıkarsa ehliyetlerine el konulan vatandaşlar tekrar sürücü belgelerine kavuşacak ve trafiğe dönebileceklerdir.

Türkiye’de uygulanan trafik kuralları gereğince sürücüler kural ihlali yapmaları durumunda belirli bir ceza puanı alıyor. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanı alan sürücünün ehliyetine çeşitli sürelerde el konuluyor. Alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücüler ise 5 sene içerisinde 1 kez bu kuralı ihlal eden sürücülerin 6 ay, 2 kez işleyenlerin 2 yıl, 3 yıl ve üzerinde işleyenler ise 5 yıl süreyle ehliyetlerine el konuluyor.

HANGİ DURUMLARDA EHLİYETE EL KONULUYOR?

1. 100 ceza puanına ulaşmak

2. Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmış olmak

3. Uyuşturucu kullanmış olmak

4. Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak

5. Ehliyetin geçerlilik süresinin dolması

6. Sağlık durumunun bozulması

7. Hız sınırının aşılması

8. Alkollü araç kullanmak

EHLİYET AFFI NE ZAMAN?

Ehliyet affı için resmi kurumlardan henüz bir açıklama gelmedi. Ancak önümüzdeki aylarda konunun TBMM gündemine alınması bekleniyor.

EHLİYET ÇOĞU ŞOFÖRÜN EKMEĞİ

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, af bekleyenlerin büyük çoğunluğunun mesleğinin şoförlük olduğunu belirterek, “Ehliyetini kaptıran insanların çoğunluğu ekmek paralarını doğrudan veya dolaylı olarak ehliyetleri sayesinde kazanmaktadırlar. Ehliyet affıyla ilgili kamuoyunda büyük bir talep var. Ehliyetlerine el konulanlara bir kereye mahsus olarak af getirilsin” dedi. MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek de “Af bekleyenler arasında geçimini şoförlükten temin eden binlerce kişi var. Bu kişilere bir müjde verilerek ehliyet affı çıkarılmalı” diye konuştu.

1 MİLYON KİŞİ EHLİYET AFFI BEKLİYOR

“Ehliyet affı, alkolden dolayı, hız sınırından dolayı ya da çeşitli cezalardan dolayı 100 ceza puanını doldurmuş olan kişilerin beklediği bir beklentidir. Ceza puanını ilk kez doldurulduğunda 2 ay, 2.kez doldurduğunda 4 ay, 3.ay doldurduğunda ise 5 yıl el konuyor. Birikmiş cezalarının silinmesini bekleyen çok fazla sayıda sürücü var. Ancak bu af çıkarsa birçok kişiyi kapsamayacaktır. Devletin bu noktada hassas olduğu durum ise bazı suçların asla affedilemeyecek kapsama girmesidir. Bu suçlar çok ciddi maddi ve manevi zarara yol açan suçları kapsıyor. Bunlara örnek verecek olursak alkollü araç sürerek ciddi bir kazaya sebebiyet verdiniz. Karşı tarafı da hem maddi hem manevi psikolojik olarak yıprattınız. Bunların affı olmayacak. 2023 yılına kadar genel bir ehliyet affının çıkacağını düşünmüyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Cumhurbaşkanlığı kabinesinin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı bir trafik projesi var. Bu proje kapsamında sürücülerin daha dikkatli araç kullanması, eğitim sisteminin daha ağır olduğu ve sınav sisteminin daha zorlaştırıcı olması ile ilgili bir sistem geliştiriliyor. Bu nedenle söz konusu bu protokolü de düşündüğümüzde genel bir ehliyet affı olması oldukça zor gözüküyor.”

EHLİYET AFFI KİMLERİ KAPSAYACAK?

“Eğer bir ehliyet affı çıkacak olursa, stajyer ehliyet statüsünde olan, 2016 yılından sonra ehliyet alan sürücülerin bu aftan yararlanması söz konusu değil. Eski ehliyetlerde ceza puanı dolduğunda 2 ay el konuyor daha sonra sürücü kursunda teorik dersleri tekrar aldıktan sonra kurumdan aldığı belge ile trafik şubesine giderek ehliyeti geri alınabiliyordu.”

“2016’dan sonra ehliyet alan sürücülere ve yeni ehliyet alacak sürücü adaylarına şunu net olarak söyleyebilirim ki sizin 100 değil 75 ceza puanı kotanız var. Bu puan dolduğunda ehliyetiniz tamamen iptal oluyor. Bir anlamda ehliyetinizi yakmış oluyorsunuz ve tüm süreci en baştan başlamak zorunda kalıyorsunuz.”

2016 Yılı ve sonrasında ehliyet alanlar asla aftan yararlanamayacak!

  • Alkolden dolayı ehliyetine el konanlar,
  • Asli kusur sebebi sayılan hatalar yapan sürücüler,
  • Ceza puanını dolduran sürücüler,
  • Ceza puanını Kırmızı ışıkta geçerek, hız yaparak ve kazaya sebep olan sürücüler af kapsamının dışında tutulacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir