Diyarbakır depremi sonrası Naci Görür’den uyarı

Diyarbakır Hani ilçesinde meydana gelen 4,2 büyüklüğünde depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, üç şehre dikkat çekti. Görür, "Doğu Anadolu fayının olduğu bölgede oraya yakın alanlara Adana Havzası, Kayseri, Adıyaman, Hakkari arasında buralarda birtakım hareketler olabilir." dedi.

featured

Diyarbakır’ın Hani ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Diyarbakır’ın ardından  Antalya’nın Gazipaşa ilçesi açıklarında 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

“Kayseri, Adıyaman, Hakkari arasında hareketler olabilir”

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Halk Tv’de katıldığı programda Diyarbakır’daki depremini değerlendirdi.  Görür “Daha büyük depremler olur mu?” sorusunu şu yanıtı verdi:”Ben bu bölgede bu nitelikli depremler olursa bizi şaşırtmayacağını daha önce ifade ettim. Son derece doğal. Şimdi Doğu Anadolu bölgesi Arap levhasında Bitlis-Zagros dağ kuşağıyla ayrılıyor. Arap levhası sürekli olarak kuzeye doğru hareket ediyor, Avrasya’ya doğru.

Arada da Doğu Anadolu bölümü var. 6 Şubat depremleri olunca da Arap levhası kuzeye doğru 7 – 7.5 metre atılmıştır, Doğu Anadolu’yu daha da sıkıştırmıştır. Adıyaman – Hakkari arasında zaman zaman sıkışma kökenli depremler olursa pek şaşırmam. Bunların bu aralar sık görülmesinin nedeni 6 Şubat depremleridir. Bu depremler sağa sola belli yerlere stres transfer etmek suretiyle dengesini, stres alanını değiştirdiler. Doğu Anadolu fayının olduğu bölgede oraya yakın alanlara Adana Havzası, Kayseri, Adıyaman, Hakkari arasında buralarda birtakım hareketler olabilir. Şuralarda şu büyüklükte deprem olacak demiyoruz, uyarıyoruz. Maraş depremlerini senelerce uyardık, sonucunu da gördük işte.

7 VE ÜZERİ DEPREMLER ÜRETEBİLİR

Bunlar daha büyük 7 ve üzeri depremler üretebilir. En son 2011 Van depremi mesela. Faylar hareket ettikçe bloklar yılda tektonik olarak bizim hissetmeyeceğimiz derecede harekete maruz kalırlar.”

Görür,  depremler nedeniyle Anadolu’nun büyük kısmının yılda 2.5 santim Yunanistan’a yaklaştığını söyledi.

“Adana’da beklediğim deprem 6’lar mertebesinde”

İzmir yarımadasında ciddi fayların bulunduğunu belirten Görür, “Bölgede önemli ölçüde fay atımları olduğu için bölgede faylarda stres alanlarında değişimler olmuştur. 7 Şubat’ta ben Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim demiştim. Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez. Adana’da genelde çoğu zaman gördüğümüz aletsel dönemde bile büyük ölçüde 6’lar mertebesinde deprem var. Adana’da beklediğim deprem 6’lar mertebesinde olur. Diyarbakır’a kadar böyle büyük, yıkıcı deprem beklemiyorum. Oraya yakın olabilecek bir deprem de orayı etkiler ama bu komşunun depremi olur. Diyelim Kayseri’nin orada olan faylar vardır. Son depremlerden sonra orada da bir takım stres alanı değişimleri olmuş olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir