Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan kritik “tahıl anlaşması” açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçtiğimiz günlerde Rusya tarafından sonlandırılan tahıl anlaşması konusunda kritik açıklamalarda bulundu. Fidan, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in anlaşma sürecini yeniden nasıl hayata geçirebilecekleri konusunda ciddi arayışlarının olduğunu belirtti.

featured

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş 1 yılı aşkın süredir devam ediyor. Türkiye’nin diplomatik çabalarıyla başlayan tahıl koridoru anlaşması Rusya tarafından 17 Temmuz’da sonlandırıldı. Rusya ayrıca Ukrayna limanlarına giden gemileri potansiyel askeri hedef olarak göreceğini açıkladı.

“UKRAYNA TAHILININ DÜNYA PAZARLARINA ERİŞİMİ DÜNYA GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Ukrayna ise Karadeniz bölgesindeki diğer ülkeleri kargo gemilerinin güvenli geçişini sağlamak için devreye girmeye çağırdı.

Rusya’nın tavrı ve yaşanan hareketlilik dünya piyasalarında endişeyle karşılanırken buğday fiyatları küresel piyasalarda keskin artış kaydetti. Türkiye’yi ziyaret eden Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil ile Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği’ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bu konuya da değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tahıl Anlaşması Girişimi’nin devam etmesi için Türkiye’nin yeni girişimlerde bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, “Ukrayna tahılının dünya pazarlarına erişiminin sağlanması dünya gıda güvenliği açısından fevkalade önemli” dedi.

“CİDDİ ARAYIŞLARIMIZ VAR”

Fidan, Ukrayna tahılının özellikle Afrika ülkeleri ve az gelişmiş ülkelerin gıda güvenliği açısından önemli olduğunu belirterek Türkiye’nin girişimleriyle anlaşmanın sağlanması sürecini anımsattı.

Anlaşmanın 17 Temmuz’a kadar fevkalade şekilde bir kesinti olmadan işlediğini söyleyen Fidan, “Seçimlerden birkaç hafta önce tekrar kesilmesi söz konusuydu. Sayın Cumhurbaşkanı’mız (Recep Tayyip Erdoğan) tekrar araya girerek, Rusya Devlet Başkanı (Vladimir Putin) ile konuşarak sürecin uzamasını sağlamıştı. Bu kez 17 Temmuz’dan itibaren sürecin uzatılmayacağına ilişkin Rusya tarafından bir beyanat var. Buna mukabil Birleşmiş Milletler’in (BM) ve bizim tekrar süreci nasıl hayata geçirebiliriz diye ciddi arayışlarımız var” diye konuştu.

Fidan, anlaşmayla 33 milyon ton tahılın dünya marketlerine ulaştığını belirterek bu tahılın ulaşmaması durumunda dünya gıda güvenliğinin büyük tehlikeye girebileceğini, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların ekonomileri ciddi şekilde etkileyeceğini, beslenme sorunu olan ülkelerdeki açlık sorununun daha da şiddetli hale geleceğini söyledi.

Fidan, bu nedenle anlaşmayı tekrar hayata geçirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir