Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TBMM açılış programında anayasa mesajı: “2023 için en güzel hediye olacak”

featured

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 76 günlük aranın ardından yeni yasama yılı mesaisine başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’nin yeni yasama yılının açılış oturumunda milletvekillerine hitap etti.

Erdoğan, ‘kürt sorunu’ tartışmaları, yeni anayasa konusu, iç ve dış politika ile ekonomi alanında çok net mesajlar verdi. Erdoğan, “Adına ‘kürt sorunu’ denilen meseleyi, hak ve özgürlüklerden kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla çözdük. Bunu hala istismar konusu yapmak isteyenlerin maskelerini de aynı şekilde düşüreceğiz.” derken, “Yeni anayasa milletimize verebileceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“TBMM’NİN IŞIKLARI AÇIKSA BU MİLLETİN SIRTI YERE GELMEZ”

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Yasama yılının ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle bugün hayatını kaybeden, ağabeyim, kıymetli dost Oğuzhan Asiltürk’e Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere istikbal davasını üstlenmiş herkese şükranlarımı sunuyorum. Aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası hedefine birlikte ulaşacağımıza inanıyorum. Milletimiz şunu artık çok iyi biliyor; TBMM’nin ışıkları açık ise, milletvekilleri çalışıyor ise Allah’ın izni ile bu milletin sırtı yere gelmez. Meclisimizin 2023 hedefleri için üzerine düşen sorumlulukları layıkıyla yerine getireceğinden şüphe duymuyorum.

“YENİ ANAYASA 2023 İÇİN EN GÜZEL HEDİYE OLACAKTIR”

Yeni anayasanın başarı ile hayata geçirileceğini umut ediyorum. Partiler anayasa tekliflerini kamuoyu ile paylaşmalı. Yeni anayasa milletimize verebileceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır. Anayasa teklifimize destek ve katkı verecek herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

Azerbaycan toprakları ve Karabağ yeniden özgürlüğüne kavuştu. Biz de Bakü ve Şuşa’da Azerbaycanlı kardeşlerimizin sevinçlerine ortak olduk. İnşallah önümüzdeki haftalarda Azerbaycanlı kardeşlerimizle tekrar bir araya geleceğiz. İşgal altındaki topraklarını kurtarma mücadelesi veren bir ülkeye ve destek veren Türkiye’ye yönelik buram buram kin kokan tutumları asla unutmayacağız. Biz kardeşliğin, dostluğun, yoldaşlığın, işbirliğinin kadrini kıymetini bilen bir ülkeyiz. Karabağ savaşı ve sonrasında yaşananlar bizim için bir turnusol kağıdı olmuştur.

‘KÜRT SORUNU’ MESAJI

Hiçbirimiz için başka bir Türkiye yok. Hiçbirimiz için başka vatan yok. Hiçbirimiz için başka gelecek yok. Parçalanarak güçlenemeyiz. Husumeti körükleyerek kardeşliği kökleştiremeyiz.

Adına ‘kürt sorunu’ denilen meseleyi, hak ve özgürlüklerden kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla çözdük. Bunu hala istismar konusu yapmak isteyenlerin maskelerini de aynı şekilde düşüreceğiz.

BÜYÜME TAHMİNİ: YÜZDE 9 OLARAK ÖNGÖRÜYORUZ

2021 yılını inşallah yüzde 9’luk bir büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. Türkiye OECD ülkeleri arasında, salgın öncesi döneme göre istihdamını artıran sayılı devletlerden biridir.

2021 yılı için belirlediğimiz 211 milyar dolarlık ihracat hedefimizin çok üzerine çıkacağımız anlaşılıyor. İhracatımızın, ithalatamızı karşılama oranı da oldukça iyi bir noktaya geldi.

Organize sanayi bölgelerinin sayısı geçtiğimiz yıl tamamlanan 14 yerle birlikte 325’e çıktı.

ENFLASYON VE FAHİŞ FİYAT MESAJI

Enflasyon sorununu gözardı etmiyoruz. Türkiye enflasyon ile ilk defa karşılaşan bir ülke değil. Makroekonomik ve yapısal düzenlemelerle enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız.

Gıda tarafında gerek kuraklık, gerek girdi maliyetlerin etkisini azaltacak tedbirler alıyoruz. Bunlardan biri de fahiş fiyatlara karşı erken uyarı sistemidir. Rekabeti bozan, piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanan, fiyatları keyfiyetlerine göre belirleyenlerin üzerine de kararlılıkla gideceğiz.

Nakit rezervimizi güçlü tutma politikamızı sürdüreceğiz.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam gücümüz içindeki oranını artıracağız. Binaların tamamının enerji kimlik belgesine sahip olmasını sağlayacağız.

Afetler konusunda artık risk yönetimi aşamasına geçtik.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir