Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul’un temel atma töreninde konuştu: “Bugün Türkiye tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz”

featured

75 milyar TL’lik yatırımla hayata geçirilen “Çılgın Proje” Kanal İstanbul’a ilk kazma bugün vuruldu. Kanal İstanbul her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda 7 yılda tamamlanacak.

Kanal İstanbul’un güzergâhının belirlenmesi için 5 ayrı alternatif koridor üzerinde çalışıldı. Alternatif güzergâhların çevresel etkileri ve yerüstü su ve toprak kaynaklarına, yeraltı su kaynaklarına, ulaştırma ağlarına, kültür ve tabiat varlıklarına etkileri incelendi. Ayrıca, inşaat maliyeti ve süreleri kıyaslandı. Dünya denizlerinde dolaşan en büyük tanker boyutları baz alınarak, koridorlar mukayese edilmiş ve Küçükçekmece Gölü – Sazlıdere Barajı – Terkos doğusunu takip eden güzergâh en uygun koridor olarak belirlendi.

Temelini Cumhurbaşkanı Erdoğan attı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak tanımladığı, yurttaşların büyük çoğunluğunun ise tepki gösterdiği Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsü için temel atılıyor.

Erdoğan’ın Sazlıdere Barajı üzerine kurulan köprünün açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

Adil Karaismailoğlu: Seyir güvenliği boğaz’dan 13 kat daha güvenli

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu törendeki konuşmasını gerçekleştirdi. Karaismailoğlu, “Boğaz’ın çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlayacak. Kanal İstanbul seyir güvenliği açısından Boğaz’dan 13 kat daha güvenli olacak. Ülkemiz küresel ticaretten daha çok pay alacak. Kanal İstanbul, dünyayı Türkiye’ye bağlayacak. Köprümüz 45 kilometrelik Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy yolunun bir parçası olmakla birlikte Kanal İstanbul’un Sazlıdere kesiminin de geçişini sağlayacaktır” dedi.

Binali Yıldırım: İstanbul’un değil, bölgenin projesidir

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Bakan Karaismaioğlu’ndan sonra kürsüye çıktı. Yıldırım, “Kanal İstanbul üzerinden kamuoyunda olumsuz algı oluşturmak isteyenler oldu. Biz bunları biliyoruz. Dünyanın en büyük havalimanını yaparken de aynıydı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü, Havalimanını yapmayın diye bize kafa tutmaya çalışmışlardı. Dünyanın en büyük havalimanı buna rağmen yapıldı, ama en çok onlar kullanıyor. Yapılana kadar böyle oluyor, yapılınca da ilk onlar kullanırlar.” dedi.

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu sadece İstanbul’un değil, bölgenin projesidir. İstanbul Boğazı’nı korumaya alacak bir projedir. Bugün Boğaz’dan 40 binden fazla gemi geçiyor. Taşınan malların çoğu patlayıcı, her biri bir bomba. Biz diyoruz ki, emniyetli bir su yolu yapalım, tarih ve kültür şehrinin Boğaz’ı İstanbul’a kalsın. Bu proje bu kadar hayati öneme sahip. Gelecek 5 yılda dahi 5 milyar tonluk yük artışı söz konusu. Boğaz’ın boyunu büyütemeyeceğimize göre; boğazların kaza riskini ben kamuoyuna bırakıyorum. Her yönü ile çok önemli bir projedir.

Erdoğan: Bugün Türkiye’nin kalkınmasında yeni bir dönem başlatıyoruz

Ülkemizin gelişmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini ekliyoruz. Bugün Türkiye’nin kalkınmasında yeni bir dönem başlatıyoruz. Bugün Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsünün temelini atıyoruz. Ülkemize, milletimize, İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum.

İstanbul’dan günümüzde 45 bin gemi Boğaz’dan geçiyor. Şehir içinde sadece 54 iskelede 500 binlik insan trafiği sözkonusudur. Her sınıftan ve kapasiteden çok yoğun bir gemi trafiği yaşanıyor. Boğaz’dan geçen gemilerin boyları 50 metreden 350 metreye kadar yükseldi. Bu şehir için ciddi bir risk anlamına geliyor. Çok farklı yükler taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda denizimizdeki doğal canlıların da yaşamları çok büyük yıkım yaşıyor.

“Kanal İstanbul’a İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz”

Yaşı ilerlemiş İstanbulluların Boğaz’da haftalarca yanan gemi hafızalarındadır. Buradan Z kuşağına sesleniyoırum. Bu olan bitenler 19-20 yıldır olan bizler neleri gerçekleştirdik, hangi adımları attık, bunları bilmeniz gerekiyor. Kabataş’ta dev bir svaş gemisinin karaya sürüklenmesinin yarattığı endişeyi unutmadık. Büyük gemilerin geçişi için Boğaz’ın kapatılmak zorunda olması ciddi soruna yol açıyor. Yapılan projeksiyonlar, 2023’te buradan geçecek gemi sayısının 78 bine ulaşacağını gösteriyor. İstanbul’dan güvenli geçiş sayısı 25 bindir. Ev ve sanayi atıklarının kirlettiği İstanbul Boğazı alarm zillerini çalmaya başlayalı çok oldu. Marmara’daki müsilaj sorunu… Nedir, bu durum diye, yandık diyoruz.

Kanal İstanbul projesi ile amacımız İstanbul’un can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Boğaz’daki sıkıntıların kaldırılması da bir başka amaç… Kanal İstanbul’a İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.

“Sizi dinleseydik bunların hiçbiri yapılamayacaktı”

Bize sorulmadı diyenlere buradan sesleniyorum. Kime sorulması gerektiyse ona soruldu. Yahu bu ülkede dikili ağacınız yok. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaparken bugün nasıl çıldırıyorsanız, öyle çıldırdınız. Marmaray’da önümüzü kesmeye çalıştınız, çıldırdınız ama yaptık. Osman Gazi’yi, Avrasya Tüneli’ni yaptık, önünü kesmeye çalıştınız. Sizi dinlesek bunlar yapılamayacaktı. Bizden önceki büyüklerimiz, 1.Köprü’yü yaptı, karşı çıktınız, FSM yapıldı karşı çıktınız. Sizi dinleseler bunlar olmayacaktı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir