Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ülkemizin tüm değerlerini harekete geçirmekte kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin açılış töreninde konuştu. Erdoğan "Bu tesis sayesinde dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz." dedi.

featured

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa’daki ‘Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nin açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının satır başları şöyle:

Bilindiği gibi bor karbür sıcaklık ve mekanik dayanıklılığı itibariyle bir çok farklı endüstriyel uygulamalarda tercih edilen bir üründür ve savunma sanayinin vazgeçilmezidir. Bandırma tesisimizde yapılacak olan yıllık bin ton üretim, kullanıldığı alanlarda da 150 kattan iki bin kata varan değer artışları sağlamaktadır.

Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Bor Karbür Üretim Tesisi ülkemizin ilk, dünyanın sayılı işletmelerinden olacaktır.

“LİTYUM ÜRETİMİ KONUSUNDA ADIMLAR ARATACAĞIZ”

Ambargoların bize yaşattığı hamle kayıpları giderilecek.

Bu tesis sayesinde Türkiye sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmekle kalmıyor aynı zamanda ülkemiz dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir oyuncu haline geliyor, dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz.

 

Bor karbür yanında sıvı karbürden lityum üretimi konusunda da yakında adımlar atılacak.

Eskişehir’de keşfettiğimiz 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervimizi yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir tesisle kazanca dönüştüreceğiz.

Biz bugüne kadar hiçbir tehdide teslim olmamış, hepsine karşı inanç ve cesaretle direnmiş bir milletiz. Bugün de öyle yapıyoruz.

Türkiye yüzyılı vizyonuyla ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yükseltme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız.

“FELAKETİN İZLERİNİ SİLECEĞİZ”

Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin arasında kaldık. Depremlerde ve sellerde yitirdiğimiz canların acıları yüreğimizi yakıyor. Hayatını kaybeden tüm canlarımıza rabbim merhameti ile muamele eylesin.

Bir taraftan çadır kentler, diğer taraftan konteyner kentlerle bir an önce vatandaşlarımızı şu kar ve kışta açıkta bırakmayacağız.

Milletçe kol kola vererek Allah’ın izni ile bu felaketin izlerini sileceğiz. Vatandaşlarımızdan bir yıl müsaade istedim. İnşallah 1 yıl içinde konutlarımızı bitireceğiz. Derdimiz vatandaşlarımızı açıkta bırakmamak.

BİZ CAN DERDİNDEYİZ ONLAR MAL

Vatandaşımızın “Baba, bizi bunlara bırakma” ifadesi sorumluluğunuzu arttırıyor. Bunlara vatandaşımız bırakılır mı? Biz can derdindeyiz, onlar can derdinde.

Cumhur İttifakı olarak Devlet Bey ile bölgeyi dolaştık. Yeni şehirlerimizi inşa ederek Türkiye Yüzyılı’nı ihya edeceğiz. İşte onlar ne ile uğraşıyor biz ne ile uğraşıyor. Bütün bunları başarana kadar bize durmak, başka yöne bakmak bize haramdır.

Deprem bölgesindeki yaraları sararken, yeni şehirlerimizi inşa ederken diğer projelerimizi de ihmal etmiyoruz. 60 yıllık hayalimiz olan Türkiye’nin otomobili onlardan biridir.

DÜNYA BOR REZERVİNİN YÜZDE 73’Ü TÜRKİYE’DE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye’de, Eti Maden geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kırdı.

Türkiye’nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak, savunma sanayisinin gücüne güç katacak Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir