“Çivi bile çakılmayacak” denmişti! NASA’nın gözdesi Salda Gölü’ne millet bahçesi ve mescid yapılacak…

featured

Mars’taki yaşamın ‘anahtarı’ olarak tabir edilen ve Mars’la benzer özellikler taşıdığı tespit edilerek Kızıl Gezegen’deki yaşam için ipuçlarını barındırdığı düşünülen Salda Gölü de heba olmak üzere.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından uzaydan fotoğrafı çekilmiş olan Salda Gölü’nde incelemede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelemesinin ardından açıklama yaptı.

Salda Gölü’nü ziyarete gelen vatandaşların ‘ihtiyaçları’ olduğunu söyleyen Kurum, “O ihtiyaçları maalesef burada derme çatma, kaçak konteynerlerde, çadırlarda istenilmeyen baraka yapılarda karşılamaya gayret gösteriyorlardı. Hemen bu arazilerde bulunan kaçak yapıların tespitlerini yaptık, yıkımlarını gerçekleştirdik. Yeni yapacağımız yapıları da Millet Bahçesi anlayışı içerisinde içinde kıraathanesi, mescidi, soyunma, giyinme alanları, kafeleri, vatandaşlar geldiğinde teras alanlarda bu doğal güzelliği izleyebileceği üniteleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu doğal yapının korunabilmesi adına önemli kararlar alıyoruz”

Bölgeye yapılacak projeleri bilim kuruluyla hareket ederek hayata geçirdiklerini öne süren Bakan Kurum, “Projemiz Beyaz Adalar ve halk plajı olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Beyaz Adalar kısmını dumansız hava sahası ilan ettik. Bu doğal yapının korunabilmesi adına çok önemli kararlar alıyoruz. Göle girilmesini engelleyecek adımlar attık ki bu beyaz kumsalımız, turkuaz suyumuz korunarak gelecek nesillere aktarılsın. Gelen vatandaşlarımız sadece bu doğal güzellikleri görsünler, izlesinler, bu eşsiz güzellikler içerisinde, bu ünitelerde vakit geçirsinler istedik” şeklinde konuştu.

Salda Gölü çevresinde yaklaşık 43 kilometrelik bisiklet yolu yapılacağını da belirten Kurum, “Bu yıl yolun hemen hemen yarısını tamamlayacağız. Seneye de tamamını bitirmek suretiyle vatandaşlarımız gölün etrafında huzurlu ve güvenli şekilde bisiklete binebilecekler” dedi.

“Bir çivi dahi çakılmayacak” denmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Şubat 2019’da Salda Gölü kıyısında bir millet bahçesi yapılacağını ve gölün çevresiyle birlikte Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan edileceğini duyurmasının ardından doğal sit alanı, sulak alan ve tabiat parkı gibi nitelikleri bulunan Salda Gölü, gündemi yoğun bir şekilde meşgul etmişti.

Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan millet bahçesi projesi tepkilerle karşılaşırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri “çivi dahi çakılmayacak” açıklaması yapmıştı.

Mars’la benzerlikler taşıyor

Salda Gölü’nün jeolojik yapısı dünyanın gündeminde. Mars’la benzer özellikler taşıdığı tespit edilen Salda Gölü’nün, kızıl gezegendeki yaşam için ipuçlarını barındırdığı düşünülüyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’taki Jezero Krateri ile Salda Gölü’nün benzer mineral oluşumlar barındırdığını açıklamıştı.

NASA’nın “Mars’a dair bize fikir verecek” dediği Salda Gölü’nün Mars ile ne bağlantısı var? İşte iki yer arasındaki benzerlikler…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir