Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Çin harekete geçti! Çin savaş gemileri Tayvan’da…

Dünya, Rusya'Nın Ukrayna'yı işgalini sessizce izlerken bir hamle de Çin'den geldi. Çin deniz kuvvetlerinin Tayvan karasularına girdiği haberi gündeme bomba gibi düştü.

featured

Tüm dünya Ukrayna’nın Putin tarafından işgal edilişini sessizce izlerken, Çin’in de Tayvan’ı işgal için harekete geçtiği iddia edildi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın bazı bölgelerinde Rus birliklerinin varlığının bir saldırı olmadığını söylemişti.

DENİZDEN VE HAVADAN EGEMENLİK İHLALİ

Tayvan Savunma Bakanlığı, 9 Çin askeri uçağının Tayvan hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu. Sabah saatlerinde ise Çin donanmasına ait savaş gemileri Tayvan karasularına girmişti.

 

TAVYAN ENDİŞELİ

Tayvan’daki yetkililer, Batı’nın Ukrayna krizine odaklandığı bir dönemde Çin’in Tayvan’a provokasyonları artırmasından endişe ediyor.

Ülkede Ukrayna krizinin ele alındığı toplantıda konuşan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, ordunun ve güvenlik güçlerinin bölgedeki askeri hareketliliği dikkatle takip etmesi gerektiğini söyledi. Tsai, hükümetten Çin’in olası dezenformasyon ve psikolojik savaş taktiklerini önleyecek önlemler almasını istedi.

Dışişleri Bakanı Joseph Wu da, daha önce Çin’in Ukrayna krizini bölgedeki askeri manevralarını artırmak için fırsata çevirebileceğini söylemişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise cumartesi günü yaptığı açıklamada Batı’nın Ukrayna’ya gereken desteği vermemesi halinde bunun Tayvan’da da olumsuz sonuçlar yaratabileceğini ifade etmişti.

Öte yandan son dönemde Çin’in Tayvan’a yönelik sıra dışı bir askeri manevrada bulunmadığı belirtiliyor. Reuters’a konuşan Tayvan’daki iki diplomatik kaynağa göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping şu anda Komünist Parti kongresine hazırlanıyor ve kongre sonrasında Tayvan’a yeniden odaklanacak.

Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören Çin, son iki yıldır ada çevresindeki askeri faaliyetlerini artırdı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir