Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Türkiye ziyaretine tepki: #KatilÇinTürkiyedenDefol

featured

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Türkiye’deki Uygurlar ise başta ekonomi olmak üzere her geçen gün daha fazla Çin’e bağımlı hale geldiğini düşündükleri hükümetin alacağı pozisyondan endişe ediyor. Son dönemde Türkiye’nin batı istikametinden ayrılıyor olması ve Kovid döneminde Çin aşısını tercih etmesi Uygurlar konusunda Ankara’nın elini zayıflatmış olabileceği düşünülüyor.

Batı artık soykırım olarak görüyor

Birleşmiş Milletler uzmanları, en az bir milyon Uygur ve diğer Müslümanın Çin’in Sincan bölgesindeki toplama kamplarında tutulduğunu tahmin ediyor. Çin bu kampların İslami fanatizme karşı eğitim ve meslek edinme tesisleri olduğunu öne sürüyor ve tüm iddiaları reddediyor.

Amerika Birleşik Devletleri Ocak ayında Çin’in Uygurlara karşı “soykırım ve insanlığa karşı suçlar” işlediğini söyledi. Bu konuda Kanada ve Hollanda gibi başka ülkeler de yaşananları soykırım olarak tanıyor. Türkiye ise bu yönde bir adım atmadı.

Sosyal medya ayağa kalktı

Erdoğan ve Wang Yi’nin görüşmesi tepkilere neden oldu.

https://twitter.com/kl_nma/status/1375426551853027328?s=20

https://twitter.com/Anl37583074/status/1375424287801290756?s=20

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir