CHP’li Menderes Belediyesi’nde rüşvet skandalı

CHP'li İzmir'deki Menderes Belediyesi'nin Başkan Vekili Erkan Özkan'ın, bir otele ruhsat verme karşılığında işletme sahibi Yakup Toprak'tan 250 bin dolar rüşvet talep ettiği, Toprak'ın polise başvurmasıyla ortaya çıktı. Toprak, "Ruhsat basıldı. Ruhsat harcını ödedim. Ancak istenen 250 bin dolarlık tutarın tamamını veremediğim için ruhsatı alamadım.” dedi.

featured

İzmir’de CHP’li Menderes Belediyesi’nde ikinci rüşvet vakası yaşandı. Daha önce rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Mustafa Kayalar’ın yerine yardımcısı Erkan Özkan mecliste yapılan oylamayla başkan vekili olarak getirildi.

Erkan Özkan kimdir

Sabah Gazetesinden Ceyhan Torlak’ın haberine göre CHP’li Başkan Vekili Özkan’ın otele ruhsat vermek için 250 bin dolar rüşvet istediği işletme sahibi Yakup Toprak’ın polise şikayette bulunmasıyla ortaya çıktı.

Rüşvet sarmalı nedeniyle otelini açamayan Yakup Toprak CHP’li Menderes Belediye Başkanı Vekili Erkan Özkan, Menderes Belediyesi eski Başkan Yardımcısı ve şu an CHP Kuşadası Belediye Başkan aday adayı Mehmet Zeki Fidandal, Mimar Merve Boran ile İmar Müdürü Sarper Dikmen hakkında ‘rüşvet’ suçlamasıyla şikayetçi oldu.

Yakup Toprak polis merkezine verdiği ifadede, “Menderes’teki taşınmazımı otel olarak işletmek ve ticari faaliyet kapsamında değerlendirmek amacıyla gerekli yasal izin ve ruhsatları almak üzere yaklaşık 1 yıl önce belediyeye müracaat ettim. Bu işlemlerimi tamamı mali müşavirim Kenan Hepsevigen tarafından takip edildi. Kenan bey, 2023 Temmuz ayında başkan danışmanı olarak bilinen Mehmet Zeki Fidandal ile tanıştı. Daha sonra İmar Müdürü Sarper Dikmen görüşmeye çağırdı. Sarper Dikmen proje değişikliği gerektiğini ifade etti ve makam odasından çıktıktan sonra mimar Merve Boran’ın iletişim bilgilerini verdi. Bu kişi ile çalışmamızı telkin etti. Merve hanım 600 bin lira gibi astronomik bir para talep etti. Mali müşavirim Kenan bey aynı işi 150 bin liraya yapacak mimarımızın olduğunu ve Merve hanımın çok yüksek bir tutar istediğini Sarper Beye iletti” dedi.

‘PARAYI MERVE HANIMA VERDİK’

Sarper Dikmen’in mali müşaviri Kenan Hepsevigen’e ‘Bu işi Merve yapmaz ise işiniz olmaz’ dedi. Bunun üzerine Merve hanım ile çalışmaya başladık. Paranın 140 bin lirasını banka yoluyla, diğer kısmını ise elden mimar Merve hanıma verdik. Banka dekontlarımı dilekçemin ekinde sunuyorum. Bu nedenle mimar Merve Boran’ın ve İmar Müdürü Sarper Dikmen’in hesap hareketlerinin ve birbiriyle olan iletişim kayıtlarının incelenmesini talep ediyorum. 2023 Ağustos ayında Mehmet Zeki Fidandal ruhsat konularıyla başkan Erkan Özkan’ın bizzat ilgilendiğini söyledi” dedi.

250 BİN DOLARLIK ‘BEKLENTİ’

Mehmet Zeki Fidandal ve mali müşavirim Kenan Hepsevigen Başkan Erkan Özkan ile görüşmeye gittiğini ifadesinde anlatan Toprak, “Erkan Özkan mali müşavirim Kenan Hepsevigen’e ilçesine hizmet yapıldığı için sevindiğini, tarafımıza ruhsat verileceğini ancak bunun bir bedeli olacağını söyledi. Beklentinin ne olduğu sorulduğunda ise 250 bin dolar olduğunu söylemiş. Ben de sürecin kolaylaşması için bu teklifi ne yazık ki kabul ettim. Zaten en büyük hatam da bu oldu. Talep edilen ancak ayarlayabildiğim 456 bin doları tam olarak tarihini hatırlayamadığım 2023 Ağustos ayı içerisinde hazırladım” dedi.

Rüşveti teslim etmek için şirket merkezi olan İstanbul’dan İzmir’e geldiğini belirten Toprak, “Hatta parayı teslim etmek üzere gelirken yanımda arkadaşım ve o dönemde resmi polis memuru olan ancak izinli olan Alpaslan Kültür de vardı. İzmir’e geldikten sonra ben, arkadaşım Alpaslan Kültür, kuzenim Halil Kıran, mali müşavirim Kenan ve şirket çalışanım Yücel Akın ile birlikte belediyeye gittik. Arkadaşım Alpaslan ve şirket çalışanım Yücel özel kalemde beklemişler. Başkan vekili Erkan Özkan’ın makam odasına Halil ve Kenan ile birlikte girdik. Odada başkan danışmanı Mehmet Zeki Fidandal bulunmaktaydı. Siyah poşet içerisinde bulunan 45 bin doları başkanın masasına bıraktım. Başkan paraya bakıp masanın altına koydu.

RUHSAT VERİLMEYECEK MİYDİ?

Gelinen aşamada çok uzun bir süre geçmesine rağmen halen ruhsat verilmediğini ifadesinde belirten Toprak, “Mali müşavirim Kenan bey sık sık belediyeye gidip bilgi almaya çalıştı. Tam hatırlayamadığı bir tarihte başkanın yerine vekaleten bakan Bülent isimli meclis üyesi tarafından jandarma ve itfaiyeye yazılması gereken ve bekletilen yazılar yazılmış. İşletmemize ruhsat verilmesine aykırı bir şeyin olmadığına dair de cevaplar gelmiş. Bunun üzerine belediye başkanının Bülent isimli meclis iyesine ‘ben oraya ruhsat vermeyecektim. Sen neden imzaladın?’ diyerek kızdığını da belediye içerisinde duyduk.” dedi.

‘SEPETLİ VİNÇ İSTEDİ’

Toprak ifadesini şu şekilde sürdürdü:

Başkan vekili Erkan Özkan ruhsat ile ilgili bir sorunun olmadığını ancak belediyeye 6 milyon lira değerinde bom aracı diye tabir edilen sepetli vinç almam ve bir miktar da ödemem olduğunu söylemiş. Bunları halledince ruhsatı imzalayacağını söylemiş. Bu görüşme üzerine avukat dostum Yusuf Şahin, ‘bu adamlara ne verirsen ver, ruhsatı imzalamaz’ demiş. Bizzat kendisi belediyeye aynı gün saat 15.30 itibariyle 40158 sayılı evrak ile belediyeye başvurdu. Ruhsatın imzalanarak tarafımıza verilmesini talep etti.

Bu talebe olumsuz cevap verildi. Belediye başkan vekili çalışanlarına ‘bu adamların ruhsatını vermemek için bana bir sebep bulun’ dediğini öğrendik. Yaptığımız yasal başvurulara cevap vermeyen ve belediye içerisinde tarafımıza hak ettiğimiz ruhsatımızı verdirmemek için bahaneler arayan ve süreci sürüncemede bırakan belediye başkanından şikayetçiyim. Tüm bu açıklamalar ışığında tarafımdan ruhsat verilmesi amacıyla rüşvet alan şüpheli hakkında soruşturma yürütülmesini ve kamu davası açılmasını isteme gereğim hasıl olmuştur.

İŞLETME SAHİBİNİN İFADESİ

Yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla, 70 kişiye istihdam sağlamak amacıyla Apera Garden Çiftlik Otel’i hizmete açmak isteyen Yakup Toprak yaşananlar hakkında SABAH’a konuştu. SABAH’a konuşan Yakup Toprak, “Apera Garden Çiftlik Otel’e ruhsat alabilmek için uğraştım. 100 milyon liralık yatırım yaptım. 70 kişi istihdam edilecekti. Geçen yaz faaliyete girecektik. 6-7 aydır her şeyimiz hazır olmasına rağmen ruhsat çıkmadı. Ruhsat basıldı. Ruhsat harcını ödedim. Ancak istenen 250 bin dolarlık tutarın tamamını veremediğim için ruhsatı alamadım. Başkan Erkan Özkan benden ayrıca sepetli bom aracı istedi. Bu aracın piyasa değeri 6 milyon lira. Bu aracı belediyeye de istemedi. Kendi seçim kampanyası için kullanacağını belirtti. Bu nedenle kendine istedi” diye konuştu.

Yakup Toprak, bugün CHP’li Menderes Belediyesi önünde saat 15.30’da otelde istihdam edeceği 70 kişi ile birlikte eylem düzenleyecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir