‘Cennette erkeklere 12 bin 500 hûri verilecek’

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bir ifade sosyal medyada gündem oldu. Diyanet Vakfı’nın finanse ettiği ansiklopedide, ‘’ Bir başka telakkisine göre ise her erkeğe 4000 bâkire, 8000 dul ve ayrıca niteliği belirtilmeyen 500 olmak üzere 12.500 hûri verilecektir.’’ ifadeleri yer aldı.

featured

Bakara Suresi 25’inci ayetteki bir yorum dikkat çekti. Söz konusu ayette cennette her bir erkeğe 4 bin bâkire, 8 bin dul ve ayrıca niteliği belirtilmeyen 500 olmak üzere 12 bin 500 hurinin verileceği kaydedildi.

Ekşi Sözlük’te ”kralrichard” adındaki bir kullanıcı, ”Hadi yine iyisiniz şalvarlılar, kaptınız 12500 kadını…” diyerek olayı gündeme getirdi.

Söz konusu paylaşıma binlerce yorum yapıldı.

Haber Motto, Alo 190 Fetva Hattı’nı arayarak söz konusu ayetle ilgili bilgi aldı. Fetva Hattı’ndaki yetkililer, İslam Ansiklopedisi’nin Diyanet Vakfı’na ait olduğunu vurgulayarak, konunun yorumdan ibaret olduğunu kaydetti.

Allah’ın cennetinde insan aklının alamayacağı mükafatlar olduğunu aktaran Fetva Hattı yetkilileri, söz konusu ayetlerin önemli din alimleri, profesörler ve deneyimli teknik kadro ile yorumlandığını kaydetti.

İşte İslam Ansiklopedisi’nde yer alan o bölüm;

Osmanlı âlimlerinden Yazıcıoğlu Mehmed, Ahmed Bîcan ve Eşrefoğlu Rûmî, halkı iyiliklere özendirmek amacıyla kaleme aldıkları eserlerde (bk. bibl.) hûrilere ait asılsız rivayetlere ve kendi muhayyilelerinin ürünü tasvirlere birbirine benzer şekilde yer vermişlerdir.

Bu tasvirlere göre hûri bedeninin alt kısmı miskten, ortası amberden, üst kısmı kâfurdan yahut somutlaşmış nurdan yaratılmıştır. Serçe parmağını gösterse bütün dünyayı aydınlatırdı ve dünyaperestler ona tapardı.

Tükürüğünden bir damla denize düşse bütün denizler şeker olurdu. Beş vakit namazı cemaatle kılanlara verilecek hûrilerin sağ yanağında Ebû Bekir, sol yanağında Ömer, alnında Osman, yüzün alt kısmında Ali, dudaklarında da besmele yazılmıştır.

İSLAM ANSİKLOPEDİSİ İÇİN TIKLAYIN

Her hûrinin yetmiş elbisesi olup bunların her biri her an yetmiş renk yansıtır. Cennetteki her mümine verilecek hûri sayısı genelde yetmiş sayısına bağlı olarak farklı rakamlarla gösterilmektedir.

Yazıcıoğlu Mehmed’in bir telakkisine göre her mümine iki hûri ile birlikte kocaları cehenneme girmiş hanımlardan yetmiş kadın verilecektir. Bir başka telakkisine göre ise her erkeğe 4000 bâkire, 8000 dul ve ayrıca niteliği belirtilmeyen 500 olmak üzere 12.500 hûri verilecektir.

Kur’ân-ı Kerîm’de âhiret mutluluğu hem maddî hem mânevî-ruhî çerçevede tasvir edilmiştir; benzer yaklaşım hadis metinlerinde de görülür. Bu tasvirleri inceleyip anlamayı ve halka aktarmayı amaçlayan bazı âlimler, bunlardan kendi yetenek ve temayülleri doğrultusunda birbirinden farklı, zaman zaman da abartılı sonuçlar çıkarmışlardır.

Bir erkeğin 343.000 hûrisi olacağını ileri sürecek kadar mübalağa yapanlar Allah’ın her şeye kādir olduğunu söyler ve cennet ehlinin arzu ettiği her şeyin gerçekleşeceğini beyan eden âyetleri (meselâ bk. el-Enbiyâ 21/102; Fussılet 41/31; Kāf 50/35) delil gösterirler.

Ancak naslarda yer almayan, üstelik onların lafzıyla ve ruhuyla bağdaşmayan, gerçeğe, aklıselim ve zevkiselime ters düşen bu tür bilgileri ciddiye almak mümkün değildir.

Âhiret şartlarının dünya şartlarından farklı olduğu bildirilmekle beraber o hayatla ilgili olarak anlatılan hususlar dünya realitesi içinde yaşayan insanlara hitap ettiğine göre bunların etkili olabilmesi için insanın aklı ve beklentileriyle bir ölçüde uyuşması gerektiği açıktır.

Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de cennet hayatı tasvir edilirken bunun dünyadaki mutluluk vasıtalarıyla ilişkilendirilerek anlatıldığı görülmekte, ancak âhiret hayatının çok daha saf, derin ve mutluluk verici olacağı ifade edilmektedir (meselâ bk. el-Bakara 2/25; es-Sâffât 37/45-47; Muhammed 47/15).

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir