Bütün Sürücüleri İlgilendiren HGS Kararı

featured

Kaçak geçişinin ardından 1 ay sonra T.T.’ye 365 TL 20 kuruş ceza kesildi. Normal şartlarda 33 TL 20 kuruş ödemesi gereken T.T., 15 gün boyunca kendisine bildirim yapılmadığını söyleyerek 33 TL 20 kuruş ücreti posta yoluyla ödedi. Şirket bunu kabul etmedi.

Aradan geçen 4 ay sonra T.T. ihbar mektubu aldı. Bunun üzerine T.T. adlı vatandaş Tüketici Hakem Heyeti’nin yolunu tuttu. Heyet karar olarak; “Satıcı (şirket), kaçak geçiş veya eksik bakiye ile geçişlerde 15 gün zarfında ödeme yapılmadığında geçiş ücretinin on katı tutarında ceza uygulanabileceğini, bu cezanın tahakkuk ettirilebilmesi için bildirim şartı bulunmadığını ileri sürmüş ve beyanıyla tüketiciye ödeme ihbarında bulunmadığını zımnen kabul etmiştir.” dedi ve 33 TL 20 kuruş ödenmesine karar verdi.

ÜST MAHKEMEYE TAŞINDI

Konu Avrasya Tüneli İşletmesi tarafından bir üst mahkemeye taşındı. Fakat bir üst mahkemede vatandaşı haklı bularak 33 TL’nin cezanın ödenmesine hükmetti.

Vatan’da yer alan habere göre mağdur avukatı konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı; : “Avrasya Tüneli’nin geçişindeki gişelerde herhangi bir kontrol ve uyarı cihazı bulunmuyor. Dolayısıyla tüketiciler buradan geçiş yaparken OGS ve HGS’lerde bakiyeleri olmaması durumunda fark etmeden geçiş yapıyor. 15 gün içerisinde bakiye ödenmediğinde yüksek bir ceza kesiliyor. Müvekkilime kesilen cezada da durum aynı oldu. Bu konuda mağdur olan çok fazla tüketici var. Ve bu karar, Tüketici Mahkemesi’nde olduğu ve tüketicilerin yararına olduğu için emsal bir karar olarak değerlendirilebilir.”

Tüketici Başvuru Merkezi’nin Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise hukukta bildirim yapılmadan ceza olmayacağını, bu konuda vatandaşların uyarılması gerektiğini söylüyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir