Bu felaketin sebebi HES projeleri mi? Giresun’da kaç tane HES var?

featured

Doğu Karadeniz başta olmak üzere Karadeniz’deki bütün iller her gün sel ve su taşkınları ile gündeme geliyor. Sağanak yağışın dört mevsim eksik olmadığı bölgede, her yağış sonrası taşan dereler, iş yerleri ve tarım arazilerine ciddi zararlar veriyor.

Dün gece Giresun ve çevresinde yaşanan sel felaketi ise akıllara yine HES projelerini getirdi.

Giresun‘da kaç tane HES var ?

Yapım ve işletme aşamasında Giresun sınırları içerisinde 93 adet HES santrali bulunuyor. Yapım aşamasında çevreye verilen zararlar konusunda sürekli şikayet konusu olan HES’lerin özellikle dere havzalarına boşaltılan harfiyat sel baskınlarıyla şehir merkezlerini tehdit ettiği düşünülüyor.

Ülkemizin kesinlikle enerji ihtiyacı vardır. HES projeleri de bu yenilenebilir enerjilerin bir kısmıdır. HES’ler yapılmalıdır fakat yapılırken çevre tahribatına meydan verilmemeli, mutlaka yasa, yönetmelik ve kurallara harfiyen uyularak yapılmalıdır. Doğa katliamına ve çevre felaketine izin verilmemelidir.

Sel felaketine neden olabilir korkusu

HES projeleri yapılırken gerekli önlemler alınmazsa, derelere doldurulan hafriyat atıkları, Giresun’da yaşanan sel felaketinden daha büyük baskınların yaşanabileceği konusunda endişe veriyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir