‘Bayram için Suriyelilere 2 bin TL nakdi yardım’ yalanı ellerinde patladı!

Devletin Şanlıurfa'da Suriyelilere bayram için 2 bin TL nakdi yardım dağıttığı iddiası sosyal medyada gündem oldu. Söz konusu yardımların, İHH İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından yapıldığı iddia edilmişti.

featured

Geçtiğimiz gün Şanlıurfa’da ortaya çıkan bir görüntüde; Suriyelilerin, ‘’Bayram öncesi 2 bin TL nakdi yardım’’ almak için izdiham oluşturduğu belirtilmişti. Ancak İHH Şanlıurfa İl Başkanı Behçet Atila, Suriyelilere yapılan yardımların bayramla ilgili olmadığını açıkladı.

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde devletin Suriyelilere bayram öncesi 2 bin TL para yardımı yaptığı iddia edildi. Haber sitelerinde haberin “Emeklilere bin 100 TL Suriyelilere 2 bin TL” başlığıyla yer aldığı görüldü. Suriyelilerin kuyruk oluşturduğu görüntüler de paylaşıldı.

Teyit.org’da yer alan bilgilere göre; söz konusu fotoğrafın güncel olduğu ve Bizim Haber Ajansı’nın YouTube kanalından 27 Nisan 2022 tarihinde yayınlandığı belirtildi.

Ancak devletin Suriyelilere yönelik böyle bir yardım yaptığıyla ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmadı. Yeniçağ’ın da Gazete İpekyol’u kaynak göstererek kullandığı haberle ilgili konuşan gazete yetkilileri, yardımları devlet tarafından değil, hayırseverlerden toplanan bağışlarla İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından yapıldığını doğruladı.

Yetkili bu yardımın ramazan bayramı öncesi yapıldığını, rutin bir yardım olmadığını da iddia etti.

Teyit.org’a konuşan İHH Şanlıurfa İl Başkanı Behçet Atila ise Suriyelilere nakdi yardımın detaylarının çarpıtıldığını söyledi. Atila, yardım miktarlarının yanlış yazıldığını, yardıma muhtaç ailelere sabah bin 400 TL’lik kart verildiğini, öğleden sonra başka yardıma muhtaç ailelere ise biner TL’lik nakdi yardım dağıtıldığını aktardı. Atila, miktarın 2 bin TL olmadığını ve sadece yetim çocuk bakan Suriyeli anneleri kapsadığını aktardı. Atila’nın verdiği bilgiye göre, yardım sırasında görülen erkekler, bizzat gelemeyecek durumda olan kadınların yasal vekilleri.

Atila, yardımların bayramla ilgili olmadığını, yetim bakan ailelere düzenli yapılan yardımlardan olduğunu söyledi. Atila, İHH’nın sadece Suriyeli ailelere değil, yardıma muhtaç Türk ailelere de destek verdiğini aktardı. Atila’nın verdiği bilgiye göre, Türk ailelere doğrudan banka aracılığıyla verilen nakdi destek, Suriyelilere elden sağlanıyor.

İHH, insani yardım, insan hakları ve insani diplomasi alanlarında faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşu. Atila’nın aktardığına göre yardıma muhtaç ailelere bağışçılardan toplanan yardımlar ulaştırılıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir