5. yy’da yapılan Myrelaion Rotundası için Sahibinden sitesinde kiralık ilanı verildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Myrelaion Rotundası için Sahibinden.com'da kiralık ilanı verildi. Mimar Selahattin Tüysüz, ilanın ekran görüntülerini paylaşarak, "Dünya’nın en büyük ikinci rotundası olan Myrelaion 32 yıllığına kiralanacakmış" diyerek Fatih Belediyesi ve İBB'yi etiketledi.

featured

Myrelaion Rotundası için kiralık ilanı verildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü‘ne ait 5. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Myrelaion Rotundası için bir Sahibinden sitesinde kiralık ilanı verildi.

Mimar Selahattin Tüysüz, ilanın ekran görüntülerini paylaşarak, “Dünya’nın en büyük ikinci rotundası olan Myrelaion 32 yıllığına kiralanacakmış” diyerek Fatih Belediyesi ve İBB’yi etiketledi “Umarım bu alan kente kazandırılabilir” yazdı.

selahattin tüysüz twitter

 

5. yüzyılda inşa edilen Myrelaion Rotundası’nın sahibinden.com üzerinden kiralanmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Mimar Selahattin Tüysüz sosyal medya hesabı üzerinden ilanın ekran görüntülerini paylaştı. Tüysüz, “Dünya’nın en büyük ikinci rotundası olan Myrelaion 32 yıllığına kiralanacakmış. Laleli bölgesinde müze ve kamusal alan eksiği giderebilecek tek nokta burası. Umarım Fatih Belediyesi ve İBB Miras bu alanı kente geri kazandırabilir” çağrısında bulundu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ ROTUNDASI

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan dünyanın en büyük ikinci rotundası Myrelaion’un 32 yıllığına kiralanması için bir emlak sitesinde kiralık ilanı verildi.

5. yüzyılda inşa edildiği düşünülen yapı, Konstantinopolis’in o dönemdeki en büyük kubbeli yapısı olarak tanımlanmaktadır. İstanbul’un Roma ve Bizans dönemi tarihsel topografyası incelendiğinde, rotundanın Mese’nin güneyinde konumlandığı görülmektedir. Yapı, Theodosius Forumu (Forum Tauri) ve Forum Bovis arasında, Philadelphion ve Capitol’ün yakınında, IX. bölgede bulunduğu bilinen Amastrianum Meydanı olarak adlandırılan alanda konumlanmıştır.

Myrelaion “Kutsal mür, mürüssafi yeri” olarak ifade edilmektedir. Mimaride dairesel planlı yapı anlamına gelen rotunda terimi ise, dairesel planlı, kubbe örütülü Roma Dönemi yapılarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Yapı, saray ve kilise yapılarının da bulunduğu bir kompleksin parçasıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir