Bakan Kurum ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının detaylarını paylaştı! İşte en çok merak edilen sorular ve cevapları

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen Kentsel Dönüşümde 'Yarısı Bizden' kampanyası ile ilgili detayları paylaştı. Kurum, "En geç 2 yıl içerisinde evleri teslim edeceğiz. 2 yıl vatandaşımıza aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız." dedi.

featured

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşümde ‘Yarısı Bizden’ kampanyası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, TRT Haber canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte 2 ayda tamamlanan ilk köy konutlarının teslim edileceğini belirten Bakan Kurum, “Mayıs ayı sonuna kadar 310 bin konutumuzu başlatacağız” ifadelerini kullandı.

‘YARISI BİZDEN’ KAMPANYASININ DETAYLARINI PAYLAŞTI

İstanbul’a ilave nüfus getirmeden bizim boş herhangi bir yapılaşma olmamış alanlara belli uydu kentler kuracağız. Bu uydu kentler nedir? Mesela, Ataşehir’de biliyorsunuz bir uydu kentimiz var. Karşıya gittiğinizde Halkalı’da, Başakşehir’de, Bahçeşehir’de, Ankara’ya gittiğinizde, Eryaman’da, Elvankent’te uydu kentler var. Orada 8-10 bin konutlu, altyapısı olan, sosyal donatı olan, vatandaşımızın her türlü ihtiyacını giderebilecek kompakt kent. Bu uydu kentleri Anadolu ve Avrupa yakasında belli losyonlarda inşasını gerçekleştireceğiz. 1 milyon konutumuzu bu rezerv alanlara yapacağız. Kalan konutları da vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda yerinde dönüşüm yapacağız. Hem rezervde konut üreteceğiz hem de yerinde dönüşüm yapacağız. Kampanyamızın adı “Yarısı Bizden.”

26 NİSAN’DA BAŞVURULAR BAŞLAYACAK

26 Nisan’da e-Devlet üzerinden bütün mülkiyet sahibi vatandaşlarımız başvurabilecekler. 29 Mayıs tarihine kadar. Bu başvuru çerçevesinde biz bakanlığımızın ekipleri ön incelemeye gidecekler, bir rapor tutacaklar. 1000 konutluk yerinde dönüşüme başlatıyoruz bugün. Rezervde 100 bin konutluk rezervin 2041 konutun temelini attık. 4 bin konutu da teslim ettik bugün. 10,5 milyar liralık 6500 konutluk bir kentsel dönüşüm inşası ve teslimi yapılmıştır bugün.

200 BİNİ AŞARSA KURA ÇEKİLECEK

Diyeceğiz ki vatandaşımıza, evet sizin binanızın tespitini yaptık. Binanın 3’te iki çoğunluğu dönüşüme girmek istiyor, rezerv alandan veya yerinden hangisini istiyorsanız bize başvuru yapacaksınız. Öncelikle yerindekine odaklanacağız, ön görüşme, ön protokoller yapacağız. Dönüşüme girecek konutlarımız 200 bini aşarsa kura çekeceğiz. Vatandaşlarımız da o görüşmede yerinde istiyorlarsa yerinde, yerindeki değerini düşeceğiz, kalan bir tutar varsa onun da yarısını devletimiz karşılayacak, eğer bir tutar varsa da onu da ister 10 yılda TÜFE’ye endeksli veya memur maaş katsayısı, hangisi düşükse onu alacağız. İsterse 0,79 vade farkıyla 10 yıla kadar sabit kredi kullanıp vatandaşımız borcunu ödeyebilecek.

”EVİ EN GEÇ 2 YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDECEĞİZ”

Vatandaşımız buraya girdi, kuramızı çektik, anlaştık. Bir sözleşme yapacağız. Evinizi en geç 2 yıl içerisinde size teslim edeceğiz diyeceğiz. 1 yılda bitenler, 16 ayda bitenler olacak. 2 yıl içinde biz vatandaşlarımıza 10 bin 500 lira taşınma yardımı yapacağız. Aylık da 5 bin 250 lira taksitle kira yardımı yapacağız.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir