Aydın Ağaoğlu: “Doğalgaz ve elektrik temel ihtiyaçtır, kesilmemelidir”

featured

Pandemi sürecinde tüketicilerin yaşadığı sorunları anlatan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Ağaoğlu, şunları söyledi:

Bu bilgiyi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıkladı. Toplamda 3 milyon 200 bin abonenin elektrik ve doğalgazı kesildi. Bunlardan 2 milyon 200 bin abonenin elektrik ve 600 bin kişinin doğalgazı kesildi.

Malum mart başından beri pandemiyle mücadele ediyoruz. Bu noktada birçok kişi işini kaybetti, dükkanını kaybetti. Devlet birtakım kolaylıklar sağlamayı denedi.

9 aylık süreçte kesilen elektrik aboneliği sayısı 2 milyon 600 bin olarak açıklandı. Bu süreçte temel ihtiyacımız olan giderleri kesmemek gerekli.

Rakamlar tüm Türkiye genelinde. Elektrik ve doğalgaz temel ihtiyaçtır. Ve internette temel ihtiyaçtır. Bunlar borcundan dolayı kesilmemelidir. Elektrik, doğalgaz, su ve internet temel ihtiyaçlardır. Temel ihtiyaçlar kesintiye tabi olamaz. Elektrik olmayınca doğalgaz kombisi de çalışmıyor.

Vatandaşlar uyanırken akıllarında faturalar var. Acaba ödeyecek miyim diye?

ELEKTRİK FATURASINDAKİ 9 KALEM

Tüm dünyada demokratik sosyal hukuk devletlerinde olduğu gibi halkın temel ihtiyaçları serbest piyasa kurallarına bağlı değildir. Burada devlet üst limit belirler. Devlet ‘maliyeti gördüm tavan fiyatın budur’ der. EPDK’nın son kararıyla ikram, temsil, ilan, konaklama, araç kiralama, dernek gibi pek çok maliyet elektrik fiyatına ekliyor. Tüketici elektrik fiyatı dışında tam 9 kalem daha ücret daha ödüyor.

TRT vergisi, Enerji fonu, Belediye vergisi ve KDV… Bunun dışında 5 çeşit ücret de dağıtım şirketi alıyor. İletim sisitemi kullanım bedeli, dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli, perakende satış hizmet bedeli, en sonuncusu da hepimizi çileden çıkaran kayıp kaçak bedeli…

Tüketicinin en büyük protestosu tüketmemek. Pasta almazsınız ama bu öyle bir ürün değil ki…

“ENGELLİ REFAKATÇİLERİNE VERİLEN TOPLU ULAŞIM KARTI İPTAL EDİLDİ”

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Ağaoğlu, engelilerin refakatçileriyle toplu taşıma kullanmaktaki sorunlarına da değindi:

Engelliler refakatçisiz ilerleyemez. Engelli refakatçilerine verilen toplu ulaşım kartı iptal edildi. Pek çok belediyede iptal edildi. Diyelim metrobüse veya Marmaray’a binecek refakatçi kartı geçmiyor. Engelli refakatçisi insanların kısıtlanmaması gerekir. Belki diyalize gidecek. Belki hastaneye…

Çeşitli şehirlerden geliyor.

“VELİLER ÖZEL OKULLAR ÇOK KAZANDIĞI ZAMAN ONLARDAN PARA ALMIYOR Kİ ZARARINA DA ORTAK OLSUN”

Özel okullar konusunda ise Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Ağaoğlu şunları kaydetti:

Özel okullar konusunu ayrı bir programda ele alalım. Özel okullar ile ilgili iyi niyet sergilemeyen bazı kötü niyetli okullar var. Öğretmenlerin başımızda yerleri var. Yoksa o öğretmenler olmasaydı veliler özel okulları hallaç pamuğu gibi atardı. Hala yemek ve servis parası alıyorlar. Veliler özel okullar çok kazandığı zaman onlardan para almıyor ki zararına da ortak olsun. Özel okullar velilere paralarını geri ödemedi. Okullar açılmadığı halde servis paralarını geri alamadık. Kesinlikle veliler haklıdır. Yenilmeyen yemeklerin parasının alınması doğru değildir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir