Ayasofya’ya girişler durduruldu

featured

Danıştay 10. Dairesi’nin, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından bugün Ayasofya’da ilk kez cuma namazı kılınacak. Cami çevresinde belirlenen alan cuma namazı öncesi dolunca alana girişler kapatıldı.

Sabahın erken saatlerinde yüzlerce kişi bir araya gelerek tekbir ve salavatlar eşliğinde Beyazıt’tan Ayasofya’ya doğru yürüyüşe geçti.

Ayasofya’nın, yeni “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” adını taşıyan tabelası dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’nın iç kısmında 500 davetli namaz kılacak, cuma namazını kılmak isteyenler dışarıdaki alanlarda olacak.

GİRİŞLER DURDURULDU

Namaz kılınacak alanlara girişler saat 10.00’dan itibaren başladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, saat 11.05’te Ayasofya’nın çevresinde belirlenen alanların dolduğunu belirterek alanlara girişlerin durdurulduğunu açıkladı. Twitter adresinden paylaşım yapan Yerlikaya, “Sabır ve anlayışla birbirimize yardımcı olalım. Ayasofya Camiimiz ibadetiniz için sabaha kadar açık olacak” dedi

Ayasofya Cami çevresinde, kadınlar için iki ve erkekler için üç bölge namaz kılma alanı olarak belirlendi. Ayafosya’nın açılışına katılacak erkekler, Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi’nde namaz kılacak. Kadınların namaz kılması için ise, Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ve Mehmet Akif Parkı belirlendi.

Korona virüsü nedeniyle, namaz kılınacak alanlarda saf düzenlemesi için belediye tarafından işaretleme çalışması yapıldı.

Oluşturulan 11 ayrı kontrol noktasında, alanlara giriş için ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Ayrıca alanda 17 sağlık noktası kuruldu ve 727 sağlık personeli görev alacak. Ayasofya yarın sabaha kadar açık olacak.

SABAH NAMAZI İÇİN DE GELDİLER

Öte yandan sabah namazı için Ayasofya’ya gelenler de oldu. Bu kişiler Ayasofya etrafına alınmayınca namazı güvenlik noktalarında kıldı.

Barikatlar kademeli olarak açıldıktan sonra büyük bir kalabalık oluştu. Giderek artan kalabalık namazın kılınacağı alanlara doğru ilerlemeye çalışıyor. Sıcağın altında bekletilmelerine öfkelenenler barikatların tamamının kaldırılmasını isteyerek zaman zaman polislerle tartışıyor. Yüzlerce kişi ise yanında getirdikleri seccadeleri yere sererek namaz saatini bekliyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir