Ayasofya Camii’nin ibadete açılışının 3’ücü yıldönümü! O sözler gündem oldu

Fethin sembolü Ayasofya Camii'nde 86 yıl sonra ilk namaz 24 Temmuz 2020'de kılındı. Ayasofya, Temmuz 2020'de tekrar ibadethane statüsüne alındı. Tarihi günün ardından camiyi 3 yılda 21 milyon kişi ziyaret etti. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasının yıl dönümü dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kıldırdığı sabah namazında, İstanbul Valisi Davut Gül'ün yanı sıra, çeşitli milletlerden Müslümanlar saf tuttu.

featured

Ayasofya, Temmuz 2020’de tekrar ibadethane statüsüne alındı. Türk halkı için bağımsızlık anlamına gelen bu karar, tüm yurtta büyük bir coşku ile karşılanmıştı. O yıl, tarihi ana tanıklık etmek isteyen binlerce kişi camiye akın gitti ve avlu ile bahçe doldu taştı.

3 YILDA 21 MİLYON ZİYARETÇİ GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllar sonra ilk kez cuma namazının kılındığı Ayasofya Camii’ne gelmiş ve burada Kur’an-ı Kerim okumuştu.

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği camiyi ibadete açıldığı 3 yılda yaklaşık 21 milyon kişi ziyaret etti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yeniden ibadete açılmasının yıl dönümü dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kıldırdığı sabah namazında, İstanbul Valisi Davut Gül’ün yanı sıra, çeşitli milletlerden Müslümanlar saf tuttu.

“86 YILLIK HASRET SON BULMUŞTU”

Erbaş, namaz sonrası yaptığı konuşmada, en mutlu günlerden birinin idrak edildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bundan üç sene önce 2020 yılı yine 24 Temmuz’da 86 yıllık hasret son bulmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla Ayasofya yeniden ibadete açılmıştı. İşte üç yıl geçti, üç yılda yapılan araştırmalara göre, Ayasofya’yı 21 milyon insan ziyaret etti.”

“FETHİN EN ÖNEMLİ SEMBOLÜ”

“Kıyamete kadar milyonlarca insanın Ayasofya’da ibadet etmesini dilediğini aktaran Erbaş, şöyle devam etti:

Ayasofya Fatih’in bize bir emaneti, İstanbul’un fethinin en önemli sembolü. Ama 86 yıl boyunca Ayasofya içinde ibadet edilen bir mekan olmadı. Bizim büyüklerimiz, ahirete irtihal eden nice insanlar bu hasretle yaşadılar, bu günleri göremediler. Biz inşallah Ayasofya’yı ömrümüz boyunca içinde ibadet ederek, en güzel şekilde değerlendirerek, ahirete o hasretle irtihal etmiş olan büyüklerimizin ruhlarını şad etmeye gayret edeceğiz.”

ÜSTAD NECİP FAZIL’IN HAYALİYDİ

Kararın ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020’de kılınan cuma namazı ile yeniden ibadete açıldı. Açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Ancak Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi bu Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in hayaliydi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir