Avukatlar Günü nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? İşte tarihçesi…

featured

Her yıl 5 Nisan, Avukatlar Günü olarak kutlanıyor. Birey hak ve özgürlüklerinin savunulmasında, hakların korunmasında, hukukun üstünlüğünün varolmasında çaba gösteren avukatlar için var olan bugün nasıl ilan edildi? Ayrıntılar haberimizde…

Türkiye’nin dört bir yanında, hukuk ve adalet için vatandaşın yanında, en ön safta mücadele veren avukatlar, adalet terazisinin doğru tartması için çalışıyor. 5 Nisan Avukatlar Günü’nde avukatların mesleki sorunlarına çözüm bulunması ve savunmanın imkanlarının güçlendirilmesine dikkat çekiliyor.

Avukatlar günü nasıl ortaya çıktı?

5 Nisan 1958 tarihinde İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan 2 günlük toplantı sonunda Barolar Birliği’nin kuruluş çalışmaları başlamıştır. Yapılan araştırmalar sonucu ilk olarak İstanbul Barosu’nun 80 yıl önce 5 Nisan 1878 de toplanıp genel kurul yapmış olduğu anlaşılmış ve 5 Nisan Avukatlar Günü ilan edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından ilk defa en geniş katılımıyla 3 Ocak 1934 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilen Türkiye Avukatlar Birliği toplantısında, 5 Nisan tarihi ‘Avukatlar Günü’ olarak ilan edildi.

Türkiye Avukatlar Birliği toplantısına katılım sağlayan baro başkanları ve temsilcileri ile tüm baroların tek bir çatı altında toplanması fikri sunuldu. Sunulan bu fikrin ardından çeşitli gazetelerde konuya ilişkin öneriler verilmeye başlandı.

Avukatlar gününün önemi nedir?

5 Nisan 1958 tarihinde İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen 2 günlük toplantının sonrasında Barolar Birliği’nin kuruluş çalışmaları başladı. Bunlarla beraber gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde tesadüf eden tarihler öneri olarak sunularak 5 Nisan ‘Avukatlar Günü’ olarak belirlendi.

İstanbul Barosu’nun ilk genel kurulunun 5 Nisan 1878 tarihinde yapılması, bugünün Avukatlar Günü seçilmesinde etkili oldu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir