Asgari Ücret Tespit komisyonu bugün ikinci kez toplanıyor… Bir zam daha geldi!

featured

İlk toplantısını 4 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında yapan komisyon, ikinci toplantısını da çevrim içi gerçekleştirecek.

Toplantıda, TİSK heyeti dünya ve Türkiye’deki ekonomik ve sosyal görünüme dair görüşlerini sunacak.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığındaki toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının da ekonomik veri ve raporları komisyona sunması bekleniyor.

Bakan Selçuk, işçi ve işverenin mutabakatı ile asgari ücreti tespit etmeyi hedeflediklerini belirtmişti.

Kısa çalışma ve işsizlik maaşına zam! Asgari ücret artışı bu ödemeleri nasıl etkileyecek? 

Pandemi dönemiyle birlikte gündemimize daha çok giren kısa Çalışma Ödeneği ve İşsizlik maaşı ile ücretsiz izindekilere ödenen nakdi ücret desteği miktarları zamlanacak. Yeni rakamlar ocak ayı ile birlikte geçerli olacak. Bu ödenekler brüt asgari ücrete göre belirlendiği için ocak ayında belirlenecek yeni asgari ücretle birlikte ödenekler de artmış olacak.

ASGARİ ÜCRET NE OLACAK?

Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre asgari ücret komisyonu ilk toplantısını 4 Aralık’ta yapmıştı. İkinci toplantı ise 15 Aralık’ta gerçekleştirilecek. 2021 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin ay sonunda açıklanması bekleniyor.

Hatırlarsanız bu köşede asgari ücret artışı ile ilgili hesabımızı paylaşmıştık. Son 9 10 yıllık artışlara baktığımızda asgari ücret zammının bir önceki yılın enflasyonunun 3 ya da 5 puan üstünde olduğunu görüyoruz.,

Bu hesaba göre bu yılki tahminimiz de yüzde 15 ya da yüzde 16 civarında bir artışın olması. Yüzde 16 artışa göre brüt asgari ücret 3.413,88 TL civarında gerçekleşiyor. Şimdi bu hesaba göre ödeneklerdeki değişiklik nasıl olacak bakalım.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir