Antalya’da kanser hastası Cengiz Kul, fahiş kira artışını kabul etmeyince ailesiyle sokakta kaldı

Antalya'da yaklaşık bir senedir fahiş kira artışları, tahliye taahhütnamesi zorlaması ve kiracı hakları ile uğraşan Antalya Kiracılar Dayanışması Platformu kurucusu Cengiz Kul, ev sahibi tarafından tahliye taahhütnamesi ile evden çıkarıldı. İcra memurları tarafından evden tahliye edilen Kul, eşyalarıyla birlikte sokakta kaldı.

featured

Geçen sene Yenigün Mahallesi’nde bir sitede ev kiralayan ve ilk yılın sonunda ev sahibinin fahiş kira artışı isteğini reddederek yüzde 25 oranında zam yapan 3 çocuk babası Cengiz Kul, kısa süre sonra eline ulaşan tahliye davası celbi ile büyük şaşkınlık yaşadı.

 

Tahliye taahhütnamesi gerekçe gösterilerek açılan davanın akıbetinde mahkeme ev sahibini haklı buldu ve evin tahliye edilmesine karar verildi. Karardan sonra mahkeme kararının kendisine tebliğ edilmesini bekleyen Kul, önceki gün akşam saatlerinde aldığı telefon ile şok yaşadı. Ev sahibinin avukatı tarafından İcra Dairesi’ne yapılan başvuru ile icra memurlarının tahliye için ikamet adresine geldiğini öğrendi.

Kendisine herhangi bir süre verilmeden icra yoluyla evi boşaltılan Kul, eşyaları ve ailesiyle sokakta kaldı. Eşi ve bir çocuğu kanser tedavisi gören Kul, uzun süredir fahiş kira artışı ve tahliye taahhütnamesi dayatması ile mücadele ediyordu.

“13 BİN 500 TL KİRA İSTEDİ”

Başına gelen olayları aktaran Cengiz Kul, “İlk evi tuttuğum zaman bu civarda evler 3-4 bin TL’den kiraya veriliyordu. Ben 5 bin 500 TL’den kiraladım. Anlaşmamız göre bir sonraki yıl zam yapılmayacaktı. Ev sahibim ile anlaşamadık, sitemizde 3-4 kişi tahliye edildi. Ev sahibi diğer binaların 13-15 bin TL’ye verildiğini öğrenmiş. Beni arayarak 13 bin 500 TL kira istedi. Ben devletin önerdiği yasal rakamı söyledim. Ödemeyeceğimi söyleyince tahliye taahhütnamesini hatırlattı, mahkemeden tahliye yönünde karar çıktı” ifadelerini kullandı.

“ELLERİNDE TAHLİYE KARARI YOKTU, BENİ TAHLİYE ETTİLER”

Mahkemeden gerekçeli karar beklerken telefonundan arandığını belirten Kul, “İşyerinde çalışırken aradılar, eve geldiklerini söylediler. Adrese gelmemi istediler, gelmemem durumunda çilingir ile açacaklarını söylediler. Ellerinde tahliye kararı yoktu, beni tahliye ettiler. Eşyalarımızın hepsini aşağı indirdiler. Barınma bizim bir hakkımızdır, biz 8 aydır mücadele ediyoruz. Şuanda tahliye taahhütnamesi zorunlu hale gelmiş durumda. Ya imzalayacak evi kiralayacak ya da imzalamayacak dışarıda kalmaya devam edecek. Bugün iki emlakçı aradım, bana tahliye taahhütnamesine imza atmamı istediler. Tarih kısmını sonradan dolduruyorlar. Biz kiracılar olarak bunu mahkemede ispat edemiyoruz” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir