Anıtkabir’e koyulan yiyecek içecek otomatına Mimarlar Odası’ndan tepki: “Yuh artık, bu ne saygısızlık!”

featured

Anıtkabir’e atıştırmalık yiyecek ve kahve satışı için otomatik büfe kuruldu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu ne saygısızlık. Kim koyduysa koyduğunuz gibi kaldırın” diyerek tepki gösterdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının bulunduğu Anıtkabir’de, Misak-ı Milli Kulesi’nin alt tarafındaki bölümüne atıştırmalık yiyecek ve kahve satışı için otomat büfeleri yerleştirildi.

Bu duruma tepki gösteren TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sosyal medya hesabından, “Yuh artık, Anıtkabir’e ticari box büfeler koyulmuş. Bir de taş desenli duvar kağıtları ile kaplamışlar. Bu ne saygısızlık. Kim koyduysa koyduğunuz gibi kaldırın” açıklamasını yaptı.

Candan sözlerine şöyle devam etti:

“Anıtkabir bizim göz bebeğimiz, mekân kültürü olmayan, Cumhuriyet ile mekânsal hesaplaşma yapanlar uzun süredir her buldukları fırsatta Anıtkabir’e oyun parkı, giysi bağış kutusu, halı saha gibi mekânsal müdahaleler yapıyor, Anıtkabir’i siyasi şov alanına dönüştürerek slogan attırıyorlar. Her bir metrekaresi tasarlanmış Türkiye’nin simge mekânı, saygı mekânına her kafasına esen bir şey koyamaz. Anıtkabir’in uzmanlardan (mimar restorasyon uzmanı, sanat tarihçi vb.) oluşan koruma kurulu mu izin verdi? Bu otomatlara, taş desenli duvar kağıdı ile kaplanmasına. Ayrıca acil ihtiyaçlar için Anıtkabir’in içinde tasarlanmış küçük bir kafesi var. Yol geçen hanı gibi her yere bir şey koyarak mekânsal kargaşa yaratarak, mekana saygısızlık yaratamazsınız. O bankomatlar acilen kaldırılmalı. Anıtkabir Komutanlığı ne yapıyor?”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir