ALES puan hesaplama nasıl yapılır? ALES sınavında yanlış doğruyu götürüyor mu? ALES sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

ÖSYM tarafından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2022-ALES/1) yapıldı. Adaylar ALES sınavında puan hesaplamanın nasıl yapıldığını merak ediyor. ALES sınavı da dahil pek çok sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürür mü sorusu adayların sorduğu sorular arasında yer alıyor. İşte ALES'e dair tüm detaylar!

featured

ÖSYM tarafından düzenlenen ALES sınavının tamamlamasıyla ALES puan hesaplama en çok merak edilen konuların arasına girdi. ALES’te 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu sorusu sınava giren birçok adayın araştırdığı konu oldu. Sınavdan sonra sayısal, sözel ya da eşit ağırlık puan hesaplama işleminin nasıl yapılacağını merak eden adaylar, internetten araştırmalarına başladı. ALES 4 yanlış bir doğruyu götürüyor mu ve ALES Puan Hesaplama işlemi nasıl yapılacak? sorularının ayrıntılı cevaplarına haberimizden öğrenebilirsiniz…

ALES’TE 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜR MÜ?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham
puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES 2022’deki Othello Sendromu sorusunun cevabı nedir? Othello Sendromu nedir? İşte belirtileri…

ALES 2022 zor muydu, kolay mıydı? ALES 2022 yorumları! ALES sınav soruları ve cevap anahtarı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir