Aksaray Hasan Dağı’ndan gelen görüntüler korkuttu! Volkanik uykuda olan Hasandağı uyanabilir mi?

featured

Niğde’de olan deprem öncesinde Hasandağı’ndaki lav hareketliliğini gösteren görüntüler bölgede paniğe yol açmıştı. Lav hareketliliği sonrasında olan Niğde depremi ve sonrasında bu gece kaydedilen ve yerin 2.67 kilometre derinliğinde gerçekleşen, 4.4 büyüklüğündeki Aksaray depremi meydana geldi.

DAĞ DURDUĞU SÜRECE GAZ ÇIKACAK

Bölgedeki Hasan Dağı’nın aktif bir volkan olduğunu ve depremde etkisi olup olmadığını araştırdıklarını dile getiren uzmanlar, şunları söyledi.

Hasan Dağı’nın en son patladığı tarih, Çatalhöyükte yapılan arkeolojik kazılarda insanlar tarafından çizilmiş duvar resimlerinde kayıtlı.

M.Ö. 6500 yılı. Dolayısıyla biz 10 bin senede volkanik faaliyet olduğu zaman aktif volkan diyoruz dolayısıyla Hasan Dağı da bu bağlamda aktif bir volkan.

Şu an uykuda ama 5.1 büyüklüğündeki depremin Hasan Dağı volkanizmasını etkileyeceği konusunda konuşmak çok iddialı bir konu olur. Burada incelemeler yapacağız.

Sosyal medyada çıkan gaz çıkışı videoları var. Hasan Dağı’nın kraterine yakın. Aşağı yukarı 3 bin metre yükseklikte. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yapmış olduğu çalışmalarda o gazların bütün kimyasallarını araştırmış durumda. Hasan Dağı durduğu sürece o gazlar oradan çıkacak. Korkulacak bir şey yok hafif bir deprem. Yörede de fazla hasar ve can kaybı yok. Jeolojik incelemeler yapacağız.

HASANDAĞI NEREDEDİR? HASANDAĞI’NIN TARİHİ 

Niğde’de önceki gün meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından Hasan Dağı’nın tarihi ve özellikleri de merak edilmeye başkandı. Peki, Hasan Dağı hangi özellikleri taşıyor, nerede ve tehlikeli mi? İşte cevabı…

Hasandağı (Hasan Dağı), deniz seviyesinden 3268 m yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri vardır. Melendiz dağının büyük kısmı, bu iki kraterden çıkan lavlardan meydana gelmiştir. Büyük Hasan dağında iyi muhafaza edilmiş bir ana krater ile onun etrafında parazit koniler bulunur. Küçük Hasan dağının zirvesi bir Somma durumundadır. Yani eski kalderanın sınırlarını teşkil eden dikliklerin artıkları vardır. Bunlar sayesinde ilk kraterin şeklini çıkarmak mümkündür. Adı geçen kraterden çıkan andezit ve bazalt lavları kuzeye doğru akarak geniş bir alana yayılmış, tüfler ise Kızılırmak’a kadar ulaşmıştır. Bu dağ Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır.

1750 metresine kadar meşe ormanlarıyla kaplıdır. Dağın eteklerinde ve çevresinde çeşitli Türk boyları ve özellikle de Yörükler yaşarlar. Özellikle ana volkan konisini oluşturan Büyük Hasan Dağı (3268 m); kuzeybatısındaki Aksaray Ovası batısındaki Obruk Platosu ve güneyindeki Bor Ovası düzlüklerinden aniden yükselerek kasvetli bir doğal Abide görüntüsü sunmaktadır.

Bu ana volkan konisinin doruğu tipik bir kraterden oluşmakta ve kraterin tabanında bir krater gölü bulunmaktadır. Ana koninin hemen güneydoğusundaki daha küçük boyutlu ve yükseltisi daha az olan ikiz koni ise Küçük Hasan Dağı (2844 m) olarak anılmaktadır. Bu volkan konisinin de doruğu tipik bir krater halindedir. Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle ülkemizin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı volkanik ünitesi tarihi çağlardan bu yana daldığı uykusuna devam etmektedir. Dağın eteklerinde Antik Roma şehri Nora bulunmaktadır. Erciyes Dağı’ndan sonra İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağıdır.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir