Adıyaman’da yıkılan 72 kişinin hayatını kaybettiği “İsias Otel” davası bugün başlıyor

Adıyaman'da yıkılan, 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'e ilişkin davada 5'i tutuklu 11 sanık bugün hakim karşısına çıkıyor.

featured

Türkiye’de 2023’ün şubat ayında onlarca insanın hayatını kaybettiği Adıyaman’daki İsias Otel ile ilgili dava bugün başlıyor. Art arta meydana gelen depremlerde, İsias Otel’in yıkılması sonucu aralarında Kıbrıslı öğrenci ve öğretmenlerin de bulunduğu 72 kişi yaşamını yitirmişti.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce; İsias Otel’in 5’i tutuklu 11 sanığı hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edilen iddianamenin 2 Aralık 2023’te kabul edilmesinin ardından duruşma bugün başlayacak ve 5 Ocak’a kadar devam edecek. İlk duruşmaların ardından davanın belirli bir zaman aralığı için ertelenme olasılığı da Kıbrıs’ta ele alınan senaryolar arasında yer alıyor.

Adıyaman’da gerçekleşecek duruşma için Kuzey Kıbrıs’tan geniş bir ekip Türkiye’ye geldi. 92 kişilik kafile, dün sabah Lefkoşa’dan yola çıkmıştı. Ailelerin yanı sıra Başbakan Ünal Üstel ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile çok sayıda milletvekili de heyette yer alıyor. Kıbrıs’tan Adıyaman’a gelen 92 kişilik heyette 14 milletvekili de bulunuyor. Hükümetin üst düzey temsilcilerinin yanı sıra Kıbrıs Türk ana muhalefet lideri Tufan Erhürman da kafiledeki isimler arasında. Eski dışişleri bakanı ve Halkın Partisi lideri Kudret Özersay da davayı izlemek üzere Türkiye’ye geliyor. Kıbrıs’ın kafilesinde ayrıca Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, sendikacılar, mimarlar, 55 kişilik aile üyeleri, hukukçular ve 14 başbakanlık görevlisi de yer alıyor.

‘TEK BEKLENTİMİZ ADALET’

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Türkiye Barolar Birliği ile birlikte yürütülen süreç hakkında Bugün Kıbrıs’a yaptığı değerlendirmede başından beri süreci doğru şekilde bu noktaya getirmek için çok büyük bir ekibin ciddi şekilde çalıştığını belirtti. Esendağlı, “Bu saatten sonra adaletin tecelli zamanı. Tek beklentimiz adalet. Teknik ve manevi olarak zor bir duruşma olacak, son ana kadar çabalayacağız” dedi.

‘OLASI KAST’ SUÇLAMASI İÇİN MÜCADELE

Dava ile ilgili olarak Kıbrıslı hukukçular, sanıkların ‘bilinçli taksir’ yerine ‘olası kast’ ile yargılanması için hukuk mücadelesi verileceğine dikkat çekiyor. Duruşma ilk olarak sanıkların ve sanık avukatlarının beyanlarıyla başlayacak. Daha sonra süre yeterse müdahil ve müştekilerin ve onların avukatlarının beyanlarına geçilecek.

İDDİANAMEDE NE YAZIYOR?

17 Kasım 2023’te hazırlanan iddianamede, sanıkların kusurlu olduğuna ilişkin Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen bilirkişi raporuna yer verilmişti. Raporda, dosya kapsamında kolon ve kirişlerin etriye aralıkları, kanca özellikleri, bindirme boyları, ankraj ve kenetleme boylarıyla ilgili eksikliklerin bulunduğu, donatı detayı eksikliklerinin binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği, beton basınç dayanımlarının TS EN 13791 standardındaki değerlendirme kriterlerine göre gerekli şartları sağlamadığının tespit edildiği belirtilmişti.

Sanıkların, binanın yapım tarihinde geçerli olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarına yeterince uymadıkları ifade edilen iddianamede, dönem itibarıyla bilim ve fennin gerektirdiği teknik şartlara aykırı davranarak binanın yıkılmasında kusurlarının bulunduğu kaydedilmişti.

ADADA GERGİN BEKLEYİŞ VE PROTESTOLAR

‘Adalet’ talebiyle sokağa inen aileler ve eylemciler, geçtiğimiz haftalarda Mağusa’da büyük bir protesto eylemi düzenlemişti. Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği öncülüğünde Kıbrıslı aileler, yakınlarının anısını yaşatmak için ve adalet talep etmek için eylem ve girişimlerini sürdürecekleri mesajını veriyor.

6 Şubat’ta Adıyaman’ı vuran Maraş merkezli büyük depremler, Türkiye ile beraber Mağusa’yı derinden etkiledi. Büyük afet öncesinde Mağusa Türk Maarif Koleji’nin kız ve erkek voleybol takımları, velileri ve öğretmenleri, voleybol turnuvasına katılmak için Adıyaman’da bulunuyorlardı. Kafile deprem anında, tur rehberleri tarafından da sıkça kullanılan İsias isimli otelde konaklıyordu. Otelin çökmesiyle, 39 kişilik kafileden 35’i, Turist Rehberleri Birliği’nden gelen 40 kişilik gruptan da 37’si olmak üzere toplam 72 kişi yaşamını yitirdi. Bu trajik olay, Kıbrıs Türk toplumunun 1974’teki savaş sonrası en büyük acısı oldu. Depremde hayatını kaybeden 35 Kuzey Kıbrıslı öğrenci, Mağusa’da toprağa verildi.

Depremde hayatlarını kaybeden öğrenciler, ‘Şampiyon Melekler’ olarak anılıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir