ABD’den Türkiye’ye NATO övgüsü: “İlişkisi beğeni topluyor”

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith, Türkiye'deki seçim sonuçlarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türk halkını tebrik ederek, Türkiye ve NATO arasındaki ilişkiye değindi. Smith, "ABD ile Türkiye arasındaki ikili güvenlik ilişkisi ve Türkiye'nin İttifak ile olan güvenlik ilişkisi büyük beğeni topluyor." dedi.

featured

ABD‘nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith Türkiye ve NATO ilişkilerine değinerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN’A SEÇİM TEBRİĞİ

Türkiye’deki seçim sonuçlarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Türk halkını tebrik eden Smith, Türk halkı tarafından seçilen hükümetle çalışmayı ve ikili ilişkileri derinleştirmeyi dört gözle beklediklerini söyledi.

Smith, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesinde çok güçlü ve çeşitli çıktılara sahip olacaklarını vurguladı.

Büyükelçi Smith, transatlantik güvenliğini güçlendirmenin yolunun “İsveç’i NATO’nun tam üyesi olarak kabul etme sürecini tamamlamak” olacağını belirterek, İsveç’in “teröre yaklaşımında önemli değişiklikler yaparak Türkiye’nin endişelerine yanıt verdiğini” savundu.

“TÜRKİYE’NİN İTTİFAK İLE İLŞKİSİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLUYOR”

Türkiye’nin özellikle Kosova’da NATO’ya katkısına ilişkin soruya da Smith, “Hem ABD  ile Türkiye arasındaki ikili güvenlik ilişkisi, hem de daha geniş anlamda Türkiye’nin İttifak ile olan güvenlik ilişkisi büyük beğeni topluyor.” yanıtını verdi.

Smith, Türkiye’nin Ukrayna’ya desteğinden terörle mücadeleye Balkanlar’dan finans işbirliğine birçok alanda kritik rol oynadığına işaret ederek, tüm bunların NATO’daki tüm müttefikler tarafından büyük ölçüde takdir edildiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinde ne mesajlar verdiğinin sorulması üzerine Smith, söz konusu özel görüşmenin ayrıntılarına giremeyeceğini söyledi.

Türk hükümetinin İsveç’ten talep ettiği teröristlerin iadesinin henüz yapılmadığına ilişkin yorumlarının sorulması üzerine Smith, İsveç’in terörle mücadele yasasını yürürlüğe koyduğunu, bunun ileriye doğru büyük adım olduğunu ancak bunun uygulanmasının zaman alabileceğini savundu ve bu sorunun İsveç hükümetine yöneltilmesi gerektiğini dile getirdi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir