ABD’de New York metrosunda silahlı saldırı! Çok sayıda yaralı

New York Brooklyn metrosunda bu sabah gaz maskeli turuncu yelekli bir adamın gerçekleştirdiği saldırıda 16 kişinin yaralandığı açıklandı. Polis her yerde saldırganı ararken çok sayıda ilk yardım ekibi bölgeye sevk edildi.

featured

Amerika Birleşik Devletlerinin en kalabalık şehri New York bu sabah korkunç bir saldırıya sahne oldu. Olay bu sabah saat 08:30 sularında Sunset Park’taki 36. Cadde Metro istasyonunda gerçekleşti. Görgü tanıkları metronun yoğun saatlerinde gerçekleştirilen saldırıda bir patlama sesi duyduklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehri New York bu sabah korkunç bir saldırıya sahne oldu. Olay bu sabah saat 08:30 sularında Sunset Park’taki 36. Cadde Metro istasyonunda gerçekleşti. Görgü tanıkları metronun yoğun saatlerinde gerçekleştirilen kanlı saldırıda ilk olarak bir patlama sesi duyduklarını sonra da birinin ateş açtığını belirtti.

8 KİŞİ VURULDU, 16 KİŞİ YARALANDI

Yüzünde gaz maskesi ve üzerinde turuncu bir yelek bulunan orta yaşlardaki bir kişinin gerçekleştirdiği saldırıda 8 kişinin vurulduğu 16 kişinin de yaralandığı açıklandı. New York İtfaiye Departmanı (FDNY) yaralıların çevre hastanelere yönlendirildiğini açıkladı.

AKTİF SİLAHLI SALDIRGAN DURUMU DEVAM EDİYOR

New York Valisi Kathy Hochul da, New York’ta an itibariyle aktif silahlı saldırgan durumu olduğunu doğruladı. Hochul, New York’ta artan silahlı suçlara dikkat çekerek, ‘‘Daha fazla kitlesel silah saldırısı olmasın, daha fazla can kaybı yaşanmasın. Manşetlerde silahlı Saldırı haberlerini okumaktan bıktık. Bunların hemen son bulması lazım’’ diye konuştu.

EMNİYET MÜDÜRÜ AÇIKLADI: TERÖR SALDIRISI DEĞİL

Emniyet Müdürü Keechant Sewell, silahlı saldırının şu an için terör saldırısı olarak değerlendirilmediğini belirtti. Emniyet Müdürü Sewell şüphelinin eşgalini siyah erkek olarak verdi ve üzerinde yeşil inşaat yeleği ve gri renkte kapüşonlu kazak olduğunu belirtti. Polis, şehirde serbest dolaşan şüpheliyi ararken vatandaşlarla görgü tanıklarından yardım istedi. Sewell, saldırının 36’ncı Cadde istasyonuna yaklaştığı sırada, metro treninin içinde başladığını, trenin içindeki bir kişinin gaz maskesi taktıktan sonra gaz bombası attığını, trenin içinin dumanla dolduğunu ve ateş açtığını belirtti. Sewell şüphelinin trenin kapısının açılmasıyla yolcuları platformda da kovaladığını aktardı. Emniyet Müdürü, saldırganın eylemi hangi motivasyonla gerçekleştirdiğine dair bilgi olmadığını belirtti.

RASTGELE ATEŞ AÇTI, İNSANLAR DUMANLAR İÇERİSİNDE KAÇIŞTI

Olay yerinden gelen fotoğraflarda yerde yatan yaralılar görünüyor. Görüntülenen kişilerin çoğu ayağından yaralanmış. Saldırı anına ilişkin görüntülerde  ise saldırganın rastgele ateş açtığı ve insanların dumanlar arasında kaçıştığı görülüyor.

Çok sayıda polis ve ilk yardım ekibinin gönderildiği istasyonda inceleme başlatılırken polis her yerde işgali belirlenen saldırganı arıyor.

POLİS: ŞUAN İÇERİDE PATLAYICI YOK, GÖRGÜ TANIKLARI BİZİ ARASIN

Konuya ilişkin NYPD’den yapılan açıklamada saldırı sonrası çok sayıda patlayıcı ele geçirildiği ancak şuan istasyonda hiçbir aktif patlayıcı cihaz olmadığını belirtildi ve görgü tanıklarının daha fazla bilgi için polisi aramaları istendi.

Twitter üzerinden uyarıda bulunan polis vatandaşların olay yerinden uzak durmasını istedi. İstasyondaki D, N ve R hatlarındaki trenlerin erteleneceğini duyuruldu.

BIDEN’IN PROGRAMINI DEĞİŞEBİLİR

Iowa’ya gideceği bilinen ABD Başkanı Joe Biden’ın programını iptal edip saldırının olduğu bölgeye gidebileceği belirtiliyor.

BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın New York’ta düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin bilgilendirildiğini belirtti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Psaki, “Başkan Biden, New York metrosundakji silahlı saldırıyla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi aldı. Beyaz Saray’ın kıdemli personeli, gerektiğinde yardım sunmak için Belediye Başkanı Adams ve Polis Komiseri Sewell ile temas halinde” dedi.

RUSYA PROVOKASYONU MU?

Saldırıya ilişkin CNN Türk’e konuşan Yavuz Atalay bölgenin son derece merkezi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;

“New York metro istasyonunun her durağı sabah saatlerinde çok kalabalık. Patlayıcılara ilişkin detayları beklemek gerekiyor. Bu bilgi, bu işin çok ciddi boyutta saldırı olduğunu gösteriyor. Bu işin boyutlarını, Rusya’nın provokasyonu olup olmadığını biraz daha bekleyip görmek gerekiyor.”

HEM SİLAH HEM BOMBA VAR! ARKASINDA KİM OLABİLİR?

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar CNN Türk’te yaptığı açıklamada bunun bir terör saldırısı olduğunun kesin olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi;

“En önemli olan şey silahlı saldırganın bunu hangi niyetle gerçekleştirmiş olduğu ve bağlantısı. Kritik bir eylem bu. Son derece hassas bir konjonktürde gerçekleştirilen bir eylem. Provokasyon da olabilir, manipülatif bir eylem de olabilir. Bir takım ırkçı profillerin yükseldiğini görüyoruz. ABD’nin kalbindeki eylem ‘Amerikan Merkezi Aklı’nı etkilemeyi de planlamış olabilir.

Saldırının olduğu istasyonun çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı

Amerika’da karşılaştığımız eylemler daha çok Amerika’nın kendi bünyesinde üretmiş olduğu sorunlardan kaynaklanıyordu. Amerika kıtasını etrafını çeviren okyanuslar genelde korur. DEAŞ çok yapmak istese bile oralarda çok fazla eylem yapamadı. Son derece kritik bir eylem olduğunu düşünüyorum. Amerikan devlet aklı bunu nasıl yorumlayacak bu da önemli. Hem silah hem de bomba var işin içinde. Sadece silah olsa, ABD bu tür eylemlerle çok karşı karşıya kaldı kendi içinde. Bomba olunca işin içine profesyonellik katıyor.”

ABD GÜVENLİĞİ İÇİN YENİ BİR DÖNEME İŞARET EDİYOR

CNN Türk’e konuşan Uludağ Üniversitesi’nden Ferhat Pirinççi ise “Bu saldırı net bir şekilde, 11 Eylül kadar olmasa bile ABD’de bazı noktalarda güvenliğin yeniden ele alınacağı yeni bir döneme işaret ediyor. Son dönemde bıçaklı, tüfekli saldırılar oldu. Rusya – Ukrayna savaşında bir mesajın verilme çabası akla geliyor. Çok uzak olmayan tarihte bunu gerçekleştiren kişiye dair ipuçları ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

HALKA KORKU SALAN BİR SALDIRI

Prof. Mesut Hakkı Caşın da saldırının terör eylemi olduğunu düşünüyor. CNN Türk’e konuşan Caşın “Gerçekten kimyasal silah mı taşıyor? Taşısaydı orada yüzlerce kişinin ölmesi gerekirdi. Neden New York seçildi, zamanlaması neden şimdi? Bu Amerika – Rusya hesaplaşmasının New York’ta cevabı olabilir mi? Dün Mariupol’de birileri bir şeyleri kaşıdı, insansız hava aracıyla gaz saldırısı olduğu ifade edildi. Sonra bunun yalanlandığı belirtildi. Dünyada gaz saldırısı korkusu yaratıldı. Saldırının mesajı nedir? Bu çok önemli. Halka korku salan bir saldırı bu. ABD istediği kadar terör eylemi demesin, bu bir terör eylemi ” ifadelerini kullandı.

TERÖR SALDIRISI DEMEK İÇİN HENÜZ ÇOK ERKEN

TRT’ye konuşan Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, “ABD dünyanın en çok silah satan ülkelerinden biri. Bireysel bir silahlanma var. Bu nedenle yapılan saldırıya terör saldırısı demek için çok erken. Eldeki verilerin çoğalması lazım. Psikolojik sorunu olan birinin saldırısı mı yoksa terör saldırısı mı şu an söylemek çok erken.” dedi ve ekledi;

“Saldırı Rusya konusundaki tutumuna karşı bir ikaz mı? Bunların da bir kenarda tutulmasında bir fayda var. Münferit bir saldırı da olabilir. ABD silahlanmanın kolay olduğu bir ülke. Neredeyse her evde bir silah var. ABD bunu kendi içinde tartışmaya başlamıştı. Silah ticareti beraberinde bir riski getiriyor.”

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir