669. Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri’nin Başpehlivanı ‘Sarı Fırtına’ lakaplı İsmail Balaban oldu!

featured

Antalya’nın Elmalı ilçesinde bu yıl 669’uncusu düzenlenen Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri başladı.

Müsabakalar öncesi Cumhuriyet Meydanı’nda kortej yürüyüşü yapıldı.

Elmalı Ömer Paşa Camisi’nde mevlit okutuldu, Kırkpınar eski başpehlivanlarından Recep Gürbüz, kabri başında yapılan dua ile anıldı.

669 YILLIK TARİH

1352 yılından bu yana devam eden Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri ve Antalya İl Envanterine dahil edilmiş bir kültürel etkinlik olarak bilinmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği Elmalı Güreşleri aynı zamanda Osmanlı devlet arşivlerine de geçmiş bir organizasyon olarak bilinmektedir.

SON ŞAMPİYON ERKEN VEDA ETTİ

Geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle yapılamayan güreşler, 15 bin kişi kapasiteli Recep Gürbüz Stadı’nda düzenlenen güreşlerde 2021 Kırkpınar Başpehlivani Ali Gürbüz İsmail Koç’a yenilerek güreşlere erken veda etti.

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivan Ali Gürbüz oldu

Nedim Gürel, Orhan Okulu, İsmail Koç, Fatih Atlı, Kürşat Şevki Korkmaz, İsmail Balaban, Yusuf Can Zeybek ve Yıldıray Akın #Elmalı çeyrek finalinde yarıştı.

SURVIVOR ŞAMPİYONU İSMAİL BALABAN’A BÜYÜK DESTEK

Survivor 2021’in şampiyonu ünlü pehlivan İsmail Balaban, Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri’nde boy gösteriyor. Balaban’ı zorlu mücadeleler öncesinde arkadaşları da yalnız bırakmadı.

Survivor’dan takım arkadaşları İlayda Şeker, Batuhan Karacakaya ve Aleyna Çalışkan, ünlü pehlivana destek için maçları izlemeye geldi.

İSMAİL BALABAN VE YUSUF CAN ZEYBEK FİNAL MÜCADELESİNE ÇIKTI

İlk gün alt boyların mücadele ettiği güreşler, 5 Eylül Pazar günü yapılacak başpehlivanlık final müsabakasıyla sona erdi.

Elmalı’da birinciliği bulunmayan Survivor 2021’in şampiyonu ünlü pehlivan İsmail Balaban’da bu güreşlerde kemeri almak için mücadele verdi.

Finalde Yusuf Can Zeybek’le zorlu bir mücadele veren Balaban, Elmalı’daki ilk şampiyonluğunu aldı.

İSMAİL BALABAN KİMDİR?

İsmail Balaban, 3 Eylül 1987, Antalya doğumlu, Türk pehlivandır. 652 ve 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde birinci gelerek iki kez başpehlivan unvanını kazanmıştır. 2013 yılında Ali Gürbüz’ün doping testi pozitif çıktığı için kaybettiği başpehlivanlık finalinin 1.si ilan edilmiştir.

Antalya’nın, Cengiz Elbeye’nin ardından son yıllarda çıkardığı Mehmet Yeşil Yeşil, Orhan Okulu ve Ali Gürbüz gibi önde gelen başpehlivanları arasında yer alan İsmail Balaban, imkansızlıklara rağmen pes etmeyerek er meydanının yıldızları arasına adını yazdırdı. 1987’de Elmalı (Akçay köyü) – Antalya’da dünyaya geldi. Kendisi gibi yağlı güreşçi olan Turan Balaban’ın ikizidir.

2012 Kırkpınar Başaltı üçüncülüğü
2013 Kırkpınar başpehlivanlığı
2014 Kurtdereli başpehlivanlığı
2014 Kırkpınar ikinciliği
2015 Kurtdereli ikincliği
2016 Kurtdereli üçüncülüğü
2017 Kırkpınar başpehlivanlığı
2018 Kurtdereli başpehlivanlığı
2019 Elmalı Yağlı Güreşleri ikinciliği

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir