3600 ek gösterge kimleri kapsayacak? Resmi açıklamalar geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 3600 ek gösterge ile ilgili açıklamalarda bulundu.

featured

Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu çalışanlarının refahını arttırmak için 3600 ek gösterge ile ilgili gerekli bütçe çalışmasını bitirdi. Cumhurbaşkanına sunulacak düzenleme, Polis, hemşire, din görevlisi ve diğer meslek gruplarındaki kamu personelini kapsayacak. Bakan Bilgin’de yaptığı son dakika açıklamasında, ”3600 ek gösterge düzenlemesinde kapsam belirlendi” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bürokratlarca hazırlanan 3600 ek gösterge ile ilgili alternatifleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a aktardı. Oktay da dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunum yaptı. Erdoğan’ın alternatifler ile ilgili değerlendirmesinin ardından önümüzdeki günlerde MEMUR – SEN ile Çalışma Bakanlığı arasında son bir toplantı daha yapılması bekleniyor.

MEMUR – SEN ile KAMUSEN VE KESK başından beri ek göstergenin kapsamının genişletilmesini talep ediyor. MEMUR SEN görüşmeler sırasında tüm memurların ek gösterge kapsamına alınarak, şu an hiçbir göstergesi olmayanlara da ek gösterge verilmesini, 3000 ek göstergenin altındaki memurlar için tazminat yansıtma oranının artırılmasını istedi. Sendika ayrıca, mevcut ek göstergelere ilaveten hiyerarşik denge gözetilerek yeni ek gösterge rakamları belirlenmesini talep etti.

MALİYET TAHMİNİ 80 – 100 MİLYAR TL

Edinilen bilgilere göre, ekonomi yönetiminin eğilimi, 3600 ek göstergenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk açıklaması doğrultusunda öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri ile sınırlı tutulması yönünde. Ancak, nihai kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.

Maliye yetkililerinin toplantılarda verdiği bilgiye göre, 2 milyon 148 bin emeklinin yüzde 24’ünün ek göstergesi bulunmuyor, yüzde 25’i ise 2200 – 3000 arasındaki düşük göstergelilerden oluşuyor. Toplantılarda maliyet hesabına ilişkin bilgi verilmedi. Ancak, kulislere yansıyan bilgilere göre, Maliye, tüm memurlara ek gösterge verilmesinin maliyetinin 80 – 100 milyar liraya ulaşacağını hesapladı.

Maliye’nin hesabının, tüm memurların birinci dereceden emekli olacakları, emekliliği gelmiş olanların hemen emekliye ayrılacağı ve bundan dolayı yüklü ikramiye ödenmesi gerekeceği, emekli olanların yerine yeni personel istihdam edilmesinin ilave yük getireceği varsayımına dayandığı yorumları yapılıyor.

EK GÖSTERGE EMEKLİ AYLIĞI VE İKRAMİYELERİNE NASIL YANSIYACAK?

Ek gösterge artışı, memuriyete 2008 yılından önce başlamış olanların emekli aylıklarında doğrudan artış şeklinde yansıyacak. Öğretmen, polis ve dört yıllık dini yükseköğrenim mezunu din görevlilerinden 25 yıl hizmet üzerinden emekli olanlar şu an 5.242 TL, hemşireler ile diğer lisans mezunu din görevlileri ise 5.095 TL emekli aylığı alıyor. Otuz yıl hizmeti olanlar ise sırasıyla 5.592 TL ve 5.435 TL aylık alıyorlar. Ek göstergenin 3600’e çıkartılması halinde aynı kişiler 25 yıl hizmet üzerinden 6.399 TL, 30 yıl hizmet üzerinden ise 6.826 TL aylık alacaklar.

Memuriyete 2008 öncesinde başlamış olup kanun çıktıktan sonra emekli olan söz konusu memurların emekli ikramiyeleri artacak. Öğretmen, polis ve 4 yıllık dini yükseköğrenim mezunu din görevlilerinin ikramiyeleri 25 yıllık hizmet üzerinden 37.083 TL, 30 yıllık hizmet üzerinden ise 44.499 TL artacak.

Hemşire ve diğer lisans mezunu din görevlilerinin ikramiyeleri ise 25 yıllık hizmet üzerinden emekli olanlarda 41.792 TL, 30 yıllık hizmetle emekli olanlarda ise 50.200 TL artacak.

ÖĞRETMENLERİN EK GÖSTERGESİ TAMAM

Öğretmenlerin ek göstergesi, şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile 3000’den 3600’e yükseltildi. Emekli öğretmenler, 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren 3600 ek gösterge üzerinden emekli aylığı alacaklar.

Ek gösterge ile ilgili düzenlemenin TBMM tatile girmeden önce yasalaştırılması bekleniyor. Yasa yaz aylarında çıkartılsa bile polis, hemşire, din görevlisi ile hiyerarşik denge amacıyla ek göstergesi yükseltilen diğer memurların yeni ek göstergeleri de 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Hiyerarşik denge amacıyla ek göstergesi yükseltilecek olanların başında daire başkanları, bakanlıkların il müdürleri ve yardımcıları, il ve ilçe müftüleri, genel müdür yardımcıları, daire başkanları gibi idareciler yer alıyor.

2008 SONRASI MEMURİYETE BAŞLAYANLAR YARARLANAMAYACAK

2008 yılından sonra memuriyete başlayanlar Emekli Sandığı Kanunu’na değil, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi bulunuyorlar. Bunların emekli aylıkları ek gösterge üzerinden değil, tüm çalışma yaşamları boyunca elde ettikleri kazançlar üzerinden hesaplanacak.

2008 sonrası memuriyete başlayanlar 3600 ek gösterge ile çalışırken 60 lira, emekli olduklarında da 80 lira dolayında artıştan yararlanacaklar.

3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 3600 ek gösterge çalışmasında sona gelindi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulan taslakta 3 alternatif seçenek bulunuyor. Hangi seçeneğin uygulanacağına Erdoğan karar verecek.

Dar kapsamlı seçenek sadece polis, hemşire, din görevlisi ve öğretmen olmak üzere 4 meslek grubuna yönelik düzenleme içerirken, diğer iki seçenek daha geniş memur gruplarını da içine alacak şekilde düzenlemeler öngörüyor. Hazırlanan taslak dün Erdoğan’a sunulurken, hangi seçeneğin uygulanacağına Cumhurbaşkanının karar vereceği ifade edildi.

3600 Ek Gösterge çalışmalarında ilk görüşme 16 Şubat’ta yapılmış, Bakan Bilgin’in başkanlığında hükümet temsilcileri ve Memur-Sen yetkilileri ile bir araya gelmişti. 16 Mart’ta yapılan ikinci toplantıda Memur-Sen, düzenlemenin tüm memurları kapsamasını isterken, 2200-3600 ve 3600-4800 ek göstergeler arasında yeni kademeler getirilmesini içeren talebini komisyona sunmuştu.

Ek gösterge, kamu görevlilerinin çalışırken maaşlarını, emekli olduklarında ikramiye ve aylıklarını belirleyen en önemli kalemlerden biri. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösterirken, ek gösterge yükseldikçe emekli aylığı ve emekli ikramiyesi de artıyor.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, kamu görevlilerinin çalışırken maaşlarını, emekli olduklarında ikramiye ve aylıklarını belirleyen en önemli kalemlerden biri.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge yükseldikçe emekli aylığı ve emekli ikramiyesi rakamı da yükseliyor.

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir