27 Haziran dolar ve Euro ne kadar? Dolar ve euro’da hızlı düşüş!

Cuma akşamı piyasaların kapanışının ardından BDDK tarafından açıklanan ticari kredi kullanım şartlarına ilişkin karar dolar ve Euro'da sert düşüşlere sebep oldu. Cuma günü yüzde 4,56 düşen dolar bugüne de yüzde 2,35 düşüşle başladı. Euro da 18.30 lira seviyelerinden 17.55 lira seviyelerine kadar geriledi.

featured

Cuma akşamı piyasaların kapanış saatinden sonra BDDK’nın açıkladığı ticari kredi kullanım koşullarına ilişkin karar dolar ve Euro’da sert düşüşlere neden oldu!

Kararın açıklanmasının ardından cuma günü yüzde 4,56 düşen dolar bugüne de yüzde 2,35 düşüşle başladı. Euro ise 18.30 TL seviyelerinden 17.55 TL seviyelerine geriledi

Dolar bugün 16.37 TL seviyelerinden başlarken, Euro ise 17,2829 TL seviyelerinden başladı.

BDDK, Cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra şirketlerin TL kredi kullanım koşullarını yeniden düzenledi. Buna göre, ihtiyacından fazla döviz bulunduran şirketler TL kredi kullanmak için dövizi bozdurmak zorunda kalacak. Kurul kararına göre 15 milyon lira karşılığı, yani yaklaşık 908 bin dolar yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak.

BDDK, dün yayınladığı açıklamayla konuya açıklık getirdi. BDDK, şirketlerin dövizden kâr etme amacıyla ihtiyacı dışında döviz aldığını ve bunu döviz yatırımı olarak yaptıklarını ifade etti.

BDDK’dan yapılan açıklamada “Bazı şirketlerin döviz borcu ya da döviz yükümlülüğü olmamasına hatta döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri ve döviz pozisyonu tuttukları görülmüştür.” denildi. BDDK, üretime ve yatırıma gitmesi gereken TL ticari kredilerin yine döviz alımında kullanıldığını gördüklerini açıkladı.

Analistler, bu kararın ardından kurlarda oynaklığın artacağını ifade ediyor.

Bu hafta içerde açıklanacak önemli veri bulunmazken, yatırımcıların Fed’in adımlarını etkileyebilecek veriyi ABD’nin birinci çeyrek GSYH’sını bekliyor. Veri çarşamba günü açıklanacak.

trusd
USD
0.16%
32,33 TRY
treuro
EURO
-0.03%
35,17 TRY
trgbp
GBP
-0.09%
41,11 TRY

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir