25 Ağustos Perşembe Dolar ve euro ne kadar?

Bugün hem dolar hem de euro TL karşısında 18.15 TL seviyelerinden güne başladılar. Euro dolar karşısında yeniden 1'in üstüne çıktı.

featured

Geçtiğimiz haftaya kadar 1 aya yakın süredir 17.93 ila 17.96 arasında seyreden dolar kuru TCMB’nin sürpriz faiz kararı sonrasında 18.15’e kadar yükselmişti.

TCMB tarafından açıklanan bir düzenleme ile ticari kredilerde faizler yüzde 30’u aşamayacak şekilde düzenlendi. Buna göre faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. TCMB, bankaların politika faizine uyumlu olarak hareket etmesini sağlamak istiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Atılan adım ile faizlerde gerileme hedeflendi.” dedi. Bakan Nebati, alınan kararlarla kredilerin uygun ve Türkiye Ekonomi Modeli’ne uygun şekilde kullandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Kararın ardından 10 yıllık tahvillerin getirisi 297 baz puan düşmüştü. 10 yıllık tahvillerin faizi bugün yüzde 13.22’de bulunuyor.

Dün yayınlanan bazı raporlar ile dolar kazanımlarını sınırladı. Goldman Sachs, Jakcson Hole’den güvercin mesajların öne çıkacağına dair bir rapor yayınladı. Bu haberler ile dolar kazanımlarına ara verdi. Doların 6 büyük para birimine karşı gücünü ölçen DXY endeksi yükseldiği 109.032 seviyelerinden 108,255 seviyesine kadar geriledi.

Doların kazanımlarına ara vermesiyle euro/dolar paritesi yeniden 1’in üstüne çıktı. Euro/dolar paritesi bugün yüzde 0.38 kazanç ile 1.0005’ten alıcı buluyor.

Bugün içerde TCMB’nin açıklayacağı yoğun veri akışı var. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ağustos ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksini, ağustos ayına ilişkin imalat sanayi kapasite kullanım oranını, Para Politikası Kurulu toplantı özetini ve haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Bunlar PPK özeti ve İmalat sanayi kapasite kullanım oranları öne çıkıyor.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir