2024 yılının ilk faiz kararı bugün açıklanacak! Ekonomistlerden altın tahminleri

2023 yılında faiz artırım politikasına geçen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası kurulu 2024 yılının ilk faiz kararını bugün açıklayacak. Son 7 toplantıda toplamda 3350 baz puan faiz artırımına giden Merkez Bankası'nın 2024 yılında açıklayacağı karar merakla bekleniyor.

featured

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2024 yılının ilk faiz kararını bugün açıklayacak. Para Politikası Kurulu, Ocak ayı faiz kararı için Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığında toplanacak. TCMB Para Politikası Kurulu’nun son toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılmıştı.

Peki ekonomistler Ocak ayında Para Politikası Kurulu toplantısından nasıl bir karar çıkmasını bekliyor?

14 EKONOMİST NE TAHMİNDE BULUNDU?

AA Finans’ın, toplantıya ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistler, 2024 Ocak ayı toplantısında 250 baz puan artırılmasını beklenirken yıl sonu faiz beklentisi ise yüzde 38,75 olarak açıklanmıştı.

TCMB politika faizi geçtiğimiz toplantıda 250 baz puan artarak yüzde 42,5 seviyesine yükseldi. Ekonomistler, Ocak ayı Merkez Bankası faiz kararında da 250 baz puan artış yapılmasını bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkarılacağını tahmin ediyor.

25 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB’nin PPK toplantısına yönelik beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, ankete katılan ekonomistlerin tamamı politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkarılacağını tahmin ediyor.

ALTIN FİYATLARI BUGÜN NE KADAR?

Ons altında yükseliş denemeleri yılbaşından bu güne her zaman dolarda yaşanan değer kazancı ve tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ile kesildi. Tüm bu gelişmelere rağmen 2000 dolar altına net bir kırılım da görülmedi. Gram altın kur ve ons altın fiyatlamalarında bir yöne net kırılım gerçekleşmemesinin sonucunu yatay fiyatlama ile piyasaya veriliyor. Bugün gram altın üzerinde etkili olan dolar kurunda yatay fiyatlamanın devam etmesi ve ons altında dün yaşanan geri çekilmenin ardından yükselişin ise sınırlı kalması bekleniyor.

ONS ALTIN: 1975 dolar

GRAM ALTIN: 2.018 TL

ÇEYREK ALTIN: 3.486 TL

CUMHURİYET ALTINI: 14.129 TL

22 AYAR BİLEZİK: 2.018 TL

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir