2024 asgari ücret 17 Bin 2 Lira oldu! 2024 emekli maaşı kaç TL olacak?

Yılın son gününe yaklaşılırken milyonlar maaşlara yapılacak zam oranını merak ediyor. Ankara'da bugün bütün gün boyunca asgari ücret zammı trafiği yaşanırken, dakikalar içinde 2024 asgari ücret zam kararı açıklandı. Yeni alınan karara göre asgari ücret 2024 yılı için 17 bin 2 lira oldu. Asgari ücretin belli olmasının ardından emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı da merak edilmeye başlandı.

featured

İşçi ve işveren tarafı 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı.  Görüşme sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücreti açıklamak için akşam saat 19.30’da kameraların karşısına geçti.

Benzer Haberler
IMG_5692
2024 asgari ücret zammı ile GSS ve kıdem tazminatı ne oldu?
erdogan-2154886
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret paylaşımı: “Hayırlı olsun”
2024 asgari ücret emekli
2024 asgari ücret ile kıdem tazminatı, işsizlik maaşı ve 65 yaş aylığı ne kadar olacak?

YENİ ASGARİ ÜCRET

Bakanlıkta düzenlenen basın açıklamasında Işıkhan’ın verdiği bilgiye göre, asgari ücret, 1 Ocak 2024’ten geçerli olmak üzere, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlendi.
Asgari ücrete yapılan zam oranı yüzde 49 oldu.  Bakan Işıkhan, “Önceki yıla göre kümülatif olarak yüzde 100 olarak artış yapılmış oldu. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözünü memnuniyetle yerine getirdik. Belirlenen yeni miktarın başta asgari ücrete tabi olan çalışanlarımız ve aileleri olmak üzere tüm vatandaşlarımızı memnun edeceğine inanıyorum” dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “Bugüne kadar ilk defa 2 saat evvel sayın Cumhurbaşkanımıza ve bakanımıza bir rakam söyledik. Talebimiz 18 bin lira ve yılda iki kez zam yapılmasıydı” dedi. Türk-İş yeni asgari ücrete şerh düştüğünü açıkladı.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise  “Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Bu masadan kalkıp yeni masalara oturacağız. Kutuplaşmak, çatışmak bu aileye yakışmaz. Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medyadan asgari ücret zammının açıklamansının ardından yaptığı paylaşımda “Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” dedi.

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, “Aralıkta aylık bazda enflasyon yüzde 3,26 çıkarsa son 6 ayın enflasyon farkı %38 olacak. İşte buradaki rakam SSK ve Bağkur emeklilerine verilecek olan refah payı hariç enflasyon farkıdır.

MEMUR EMEKLİSİ ZAM TAHMİNİ

Memur ve memur emeklileri için zam tahmini ise şu şekilde: Enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı dahil edildiğinde memur ve memur emeklileri için %50 civarında artış yapılacak.

Bu kapsamda şu anda bir memur emeklisinin aldığı maaş 9 bin 876 TL’den yüzde 50 artış yapıldığı taktirde 14 bin 814 TL seviyesine yükselecektir.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile ilgili şu tahmini yaptı; Bir önceki dönemde %19,77 oranında enflasyon açıklanmıştı. Buradaki rakam %25’e tamamlanarak hem SSK hem de Bağkur emeklisi ve Emekli Sandığı emeklilerine eşit oranda bir zam yapılmıştı. Bu dönem içinde %50’ye tamamlanarak verilmesi söz konusu olabilir.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz; “Geçtiğimiz dönemde emeklilerimiz kök aylık terimi ile tanıştılar. Kök aylıktan kasıt bir sigortalının çalışma hayatı boyunca kesilen sigorta primleri vasıtası ile yasanın emrettiği şekildeki bağlanan gerçek maaşını temsil eder. Yine ilgili yasada emekli maaşınız belli bir rakamın altında kalırsa taban aylık diye nitelendirilen rakam Hazine desteği vasıtası ile tamamlanır. Şu an uygulanan 7.500 TL taban aylık mevcuttur.Örnek vermek gerekirse 5000 TL kök aylığı olan bir emekli 2023 II dönem enflasyon tahmini %38 ise maaş farkı 6.900 TL’ye ulaşacaktır. Oda taban aylık 7.500 almaya devam edeceğinden dolayı buraya bir iyileşme yapılması söz konusu olabilir. Muhtemelen 7.500 TL taban aylıkların 10.000 TL veya 12.500 TL yükselmesi söz konusu olacaktır.” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir