2023 isteğe bağlı sigorta primi kaç TL oldu? En yüksek ve en düşük sigorta prim tutarları ne kadar?

Milyonların gözü kulağı bugün açıklanacak olan asgari ücret zammına çevrilmişti. Yapılan toplantılar sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 asgari ücret zam oranını açıkladı. Asgari ücret 2023 yılında 8.506 TL olarak duyuruldu. 2023 asgari ücret zammı ardından pek çok alanda ücretlendirmelerde farklılıklar oluşacak. İsteğe bağlı sigorta primleri de merak edilen alanlardan biri oldu. Peki, Yeni asgari ücretle isteğe bağlı sigorta primi ne kadar oldu, kaç TL? İşte 2023 isteğe bağlı sigorta prim tutarı hakkında bilgiler...

featured

İsteğe bağlı sigorta primi 2023 asgari ücret zammı ile birlikte yeniden gündeme geldi. 22 Aralık bugün asgari ücret zammının toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu açıkladı. Asgari ücret aynı zamanda isteğe bağlı sigorta primi tutarını da etkileyecek. Peki, değerlendirmelere göre, 2023 isteğe bağlı sigorta primi ne kadar oldu, isteğe bağlı sigorta primi kaç TL, isteğe bağlı sigorta primi kimleri kapsıyor?

2023 SİGORTA PRİMİ NE KADAR OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücretin 8.506 TL olduğunu açıkladı. Asgari ücret zammıyla birlikte isteğe bağlı sigorta primi tutarı da değişmiş oldu.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ KAÇ TL

İsteğe bağlı sigortalarda, ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenmesi gerekiyor.

Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3218,4 TL, en yüksek isteğe bağlı sigorta primi de 24 bin 144 TL’ye yükselmiş oldu.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA KİMLERİ KAPSIYOR

Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;

5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan,
Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar,

Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar,

18 yaşını dolduranlar.

Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir